Tak kde jsou ti nešťastníci s červenou kartou? rozhlédl se Zeman v narvaném sále. A toto nastalo

19.02.2015 8:31

REPORTÁŽ Polní nemocnici v Hradci Králové nebo setkání s veřejností v Dobrušce. I to čekalo prezidenta Miloše Zemana během prvního dne návštěvy Královéhradeckého kraje. Polní nemocnice ukázala prezidentovi, jak vypadá příprava zraněného na operaci, těžkou techniku i nastoupené jednotky. Po prohlídce se vydal diskutovat s lidmi do Dobrušky, kde ho v místním Společenském centru Kino 70 čekaly necelé čtyři stovky lidí. Část z nich se do sálu ani nedostala. Příjezd hlavy státu doprovázel pískot a pět červených karet vystavených od místních.

Tak kde jsou ti nešťastníci s červenou kartou? rozhlédl se Zeman v narvaném sále. A toto nastalo
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident v Dobrušce

Anketa

Budou se mít vaše děti na světě lépe než vy?

88%
12%
hlasovalo: 122057 lidí

Prezident republiky tak přijel do Dobrušky po 89 letech, tehdy to byl Tomáš Garrigue Masaryk, Setkání s Milošem Zemanem předcházel film právě o této historické události. Na pódium prezidenta doprovodil hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc a starosta města Petr Tojnar. „Nebudu sedět jen kvůli navinuté šňůře na mikrofonu, ale především pro krásná slova Karla Čapka, který kdysi napsal: člověk, který stojí, lidem káže. Člověk, který sedí, si s lidmi povídá a já jsem si přišel popovídat,“ řekl Miloš Zeman. I tentokrát dodržel své pravidlo krátkého úvodu. V něm zmínil význam pojmu národní zájem. Kromě jiného zdůraznil důležitost rozevření nůžek mezi minimální mzdou a sociálními dávkami. „Aby pro lidi bylo atraktivní pracovat a neatraktivní žít pouze ze sociálních dávek,“ vysvětlil prezident.

Prezident: Čtyři nešťastníci s červenou kartou

„Před vchodem jsem viděl pět nešťastníků s červenou kartou a doufám, že měli odvahu vstoupit do sálu. Lidem s jiným názorem dávám slovo jako prvním. Chtěl bych poprosit, aby jim bylo dáno slovo,“ požádal Miloš Zeman. Nikdo se však nepřihlásil, protože držitelé červených karet se už do sálu nemohli vejít. První dotaz se tedy týkal doplácení odměn soudcům v poměru ke zvyšování důchodů. Hlava státu odpověděla, že v této společnosti jsou dvě profesní skupiny, které si samy určují své platy. Senátoři a soudci. „Já to pokládám za nemorální. Jak z toho ven? Jedině přijmout zákon, který by stanovoval pevný poměr mezi výší průměrné mzdy a mezi výší platu té či oné skupiny státní správy. Ústavní soud, protože vrána vráně oči nevyklove, jakékoliv stížnosti na neoprávněné zvyšování soudcovských platů odmítá,“ sdělil prezident a dodal, že by lhal, kdyby tvrdil, jak ušetřené peníze z platů soudců zvýší důchod dvěma a půl milionům důchodců. Jako řešení navrhl rovnocennou valorizaci důchodů bez rozdílů.

„Kdysi jste řekl, že nejlepší zelenina je ta, která prochází traktem nějakého prasátka. Jak vám chutnalo na návštěvě muslimských zemí, kde toto zvíře není zastoupeno?“ zaznělo z publika. Miloš Zeman prohlásil, jak jednoduché to bylo. „Já strašně rád skopové, respektive jehněčí a v muslimských zemích není skopové zakázáno, naopak je jedním z národních pokrmů a chutně jsem je pojídal. Jediné, co mi trochu vadilo, byla ovocná šťáva, kterou k tomu podávali. Když jsem ale požádal o sklenku červeného vína, tak mi je bez problémů přivezli, protože jsem byl ve dvou nejliberálnějších státech Arabského poloostrova – v Jordánsku a Spojených arabských emirátech. Tam Evropanům dovolují chodit na společné pláže, můžete nosit bikiny a alkohol tam pro Evropany není zakázán. Připadal jsem si téměř, téměř jako v Evropě. Kdybych přijel někam jinam, možná by mě za mé výroky ukamenovali. Ale tam jsem nebyl,“ uvedl Miloš Zeman.

Bojuji se sdělovacími prostředky 20 let, řekl Miloš Zeman

Došlo také na povodně, které Dobrušku i okolní obce zasáhly v roce 1998. Protipovodňová opatření narážejí na ochranu přírody. Prezident vyzval, aby toto téma dostal na stůl v rozsahu strany A4. „Čím důležitější záležitost, tím stručnější vyjádření zasluhuje. Mám právo pozvat na konzultaci členy vlády, což činím, a mohu s konkrétním problémem pomoci,“ nechala se slyšet hlava státu.

„Byl jste zvolen většinou národa, lidé vás mají rádi. Nerozumím tomu, co se děje ve sdělovacích prostředcích, kde vám chtějí škodit a zesměšňovat. Máte zájem o naši republiku,“ sdělil senior do mikrofonu a prezident reagoval: „Bojuji se sdělovacími prostředky po dvacet let svého politického života. Ve svém inauguračním projevu jsem je nazval jako člověka, který kombinuje maximální sebevědomí s minimálními znalostmi. Tedy každý den píše jiné téma, ale žádné si neprostuduje do hloubky. Nicméně mohu říci, že jsem splachovací a po dvacetiletém tréninku jsem vydržel všechny mediální útoky, a jak vidíte, nijak mi neuškodily. Kypím zdravím a usmívám se,“ a Miloše Zemana přerušil bouřlivý potlesk. „Ohledně České televize. Jedna politická strana vyhrála volby díky tomu, že slíbila zrušit zdravotnické poplatky. Fajn, ale když platíme koncesionářské poplatky, jak za rozhlas, tak televizi, a jsou daleko vyšší, tak s nadějí očekávám, kdy buď ta nebo jiná politická strana navrhne zrušení koncesionářských poplatků. Aby média měla rovnoprávné podmínky a dostala se na úroveň férové soutěže,“ dodal prezident.

Česká republika nebude dodávat zbraně na Ukrajinu, uvedl Zeman

Poslední dotaz se týkal zbraní na Ukrajině: „Jaký je váš názor, kdyby došlo k vyzbrojování ukrajinské armády některými státy NATO, jak na to bude reagovat Rusko? Jaké hrozí nebezpečí?“ ptal se muž z hlediště. „Na poradě ústavních činitelů jsme dospěli k naprosto jednomyslnému názoru, že Česká republika nebude dodávat zbraně na Ukrajinu,“ a slovo hlavy státu opět přerušil hlasitý potlesk přítomných. „A sice z toho důvodu, že jde jen o přilévání oleje do ohně. Když jedna strana bude vyzbrojovat jednu armádu, tak druhá bude vyzbrojovat druhou armádu. Říká se tomu eskalační schéma, které vede k rozšíření války. Měli bychom dělat vše, abychom podpořili snahu o příměří a zavedení jakési regionální samosprávy, jako máme u nás,“ uvedl prezident a dodal, že nejhorší je smrt dětí, které za nic nemohou. Na závěr setkání se podepsal do pamětní knihy města a převzal dary.

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…