Tak potřetí. Tesco, Penny... Zkažené kuřecí z Ukrajiny žije dál

19.09.2023 14:41

Jednou v Tesco, podruhé v Penny. Za krátkou dobu našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce hned dva vzorky kuřecího se salmonelou. V obou případech z Ukrajiny, zabalené na Slovensku firmou WE Trade s.r.o. Nyní před těmito výrobky začala varovat i česká Agrární komora. „Maso, které nepodléhá všem přísným standardům, nemá na evropském trhu co dělat. Ať už je odkudkoliv,“ říká. A přidal se také šéf SPD, který chce dovoz rovnou zakázat.

Tak potřetí. Tesco, Penny... Zkažené kuřecí z Ukrajiny žije dál
Foto: Repro Agrární komora
Popisek: Chlazené kuřecí maso v obchodě - ilustrační foto

V relativně krátké době od Státní zemědělské a potravinářské inspekce přišly dvě varování ohledně kuřecího obsahujího zárodky salmonely. První skoro před měsícem, kdy se nakažené kuřecí objevilo v obchodech sítě Tesco. Jednalo se o kuřata chovaná a poražená na Ukrajině, ale zabalená na Slovensku společností WE Trade s.r.o.

Před čtyřmi dny varovala SZPI znovu. Opět před kuřecím. Opět z Ukrajiny, opět baleném na Slovensku tou samou firmou. Akorát tentokrát byl vzorek odebrán v Penny Marketu v Olomouci. Stejně jako v předchozím případě nebyly vzorky v době upozornění již v prodeji kvůli datu, do kterého se měly spotřebovat (nebo by alespoň neměly být).

Před těmito produkty nyní varuje Agrární komora ČR. „Obchodní řetězce k nám neustále dovážejí mimořádně levné, ale současně mimořádně nekvalitní kuřecí maso z Ukrajiny. V minulém týdnu státní inspektoři znovu odhalili prsní řízky prolezlé salmonelou. Tentokrát v PENNY Marketu Česká republika. Je to přitom jen pár týdnů, co stejný problém mělo i Tesco Česko. V krátké době jde celkově už o třetí případ, kdy supermarkety prodávaly kontaminované maso z Ukrajiny, které bylo záměrně přebaleno na Slovensku. Děkujeme Potravinám na pranýři (Státní zemědělská a potravinářská inspekce) a Státní veterinární správa za jejich kontroly. Maso, které nepodléhá všem přísným standardům, nemá na evropském trhu co dělat. Ať už je odkudkoliv,“ prohlašuje komora.

Salmonelové kuřecí už komentoval také předseda SPD Tomio Okamura. „Není to zdaleka první případ, kdy maso z Ukrajiny obsahuje salmonelu! Hnutí SPD podporuje zákaz dovozu nekvalitních a zdraví škodlivých potravin z Ukrajiny,“ uvádí.

Firma WE Trade, která toto kuřecí maso balí, podle svého loga podporuje Ukrajinu. Koneckonců její název znamená West East Trade, tedy Západ-Východ Obchod, hrubě přeloženo. Na jejich strankách se mimo jiné praví: „Naša spoločnosť bola založená s cieľom prinášať rad prémiových kvalitných výrobkov na trh EÚ. Venujeme exkluzívnu pozornosť kontrole kvality vo všetkých fázach výroby.“

Logo společnosti WE Trade s.r.o.

Informace přichází v době, kdy se v Evropě řeší zákaz dovozu ukrajinských produktů, což je kamenem sváru mezi Evropskou komisí a zeměmi sousedícími s Ukrajinou, tedy Maďarskem, Slovenskem a Polskem. Jedná se ovšem zejména o zemědělské produkty. Ukrajina kvůli zákazu vývozu svých produktů dokonce plánuje tyto země žalovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Klidně dovážejte ,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVal , 19.09.2023 15:21:19
ale krmte tímto odpadem Ukrajince na Slovensku a v ČR . Jak může země, kde se dováží potravinová pomoc vyvážet obilí, kuřata a bůhví ještě jaké potraviny. Proč má ČR podporovat Ukrajinu a tvrdit, že potřebuje pomoc, když na druhé straně oni vyváží potraviny ??? To mně rozum nebere . Ta naše vláda je národní katastrofa.

|  21 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …