Tak půjde Zeman do druhé kandidatury, nebo ne? Odborník prý slyšel, že...

20.08.2015 7:41

Odborníci oslovení deníkem Blesk se shodují, že prezident Miloš Zeman bude zřejmě za tři roky obhajovat svůj mandát. Svědčí prý o tom jeho výroky, kterými se snaží udržet v přízni voliče, kteří ho dostali před dvěma lety na Hrad. V souboji o post našeho nejvyššího ústavního činitele by se dle odborníků mohl utkat s Václavem Klausem. I on si prý totiž začal testovat půdu pro svou případnou kandidaturu.

Tak půjde Zeman do druhé kandidatury, nebo ne? Odborník prý slyšel, že...
Foto: hns
Popisek: Miloš Zeman s Václavem Klausem

„Bavil jsem se s vlivným lobbistou, který mi prozradil, že na prezidentské kampani se pracuje čtyři roky, než vypuknou volby. Vzhledem k tomu, jaké máme datum, už je víc než čas,“ myslí si Pavel Šíma z Institutu politického marketingu. „Spousta toho, co pan prezident říká, je populistické a je to mířeno na lidi, kteří ho volili, aby zůstal v jejich přízni,“ dodává s tím, že pokud nebude mít Zeman nějaké zdravotní problémy, tak si druhé funkční období nenechá ujít.

Podobně si prý testuje vody také jeho předchůdce Václav Klaus, který dle Blesku sem tam připustí, že by se klidně na Hrad vrátil. I proto se dle Šímy čím dál tím častěji vyjadřuje k celospolečenským tématům.

Také politolog Zdeněk Zbořil si myslí, že prezident Zeman bude kandidovat i podruhé, neboť prý svůj úřad vykonává tak, aby se znovu mohl ucházet o prezidentskou funkci. Ani Klausovu kandidaturu nepovažuje Zbořil za nereálnou. „Klausova kandidatura, to je čiré letní novinářské zoufalství. Má však logiku. Lidí, kteří by mohli soupeřit se Zemanem, je dnes málo. Ledaže by přišla nějaká nová a důvěryhodná tvář, podobně jako když Kiska zvítězil na Slovensku,“ říká Zbořil.

Politolog Tomáš Lebeda upozorňuje, že přímá volba, stejně jako přízeň lidu, je vrtkavá a její výsledek se špatně odhaduje. „Kdo by dva a půl roku před těmi minulými volbami řekl, že se má Miloš Zeman stát prezidentem? Málokdo,“ podotýká Lebeda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…