NATO a Rusko: Ivan David varuje a informuje

20.12.2021 9:52 | Ze sítí

Europoslanec SPD Ivan David má za to, že si evropští členové NATO musí rozmyslet, jestli budou nadále poklonkovat Spojeným státům a riskovat tak ničivou válku s Ruskem a konflikty s Čínou, nebo konečně budou hájit své vlastní zájmy.

NATO a Rusko: Ivan David varuje a informuje
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan David

Mezi Ruskem a Ukrajinou to stále vře. Ukrajinská vláda, ale také vláda ve Washingtonu tvrdí, že se Rusko chystá po Novém roce na Ukrajinu zaútočit. Ruská strana to popírá a zdůrazňuje, že jen přesouvá jednotky po svém území, zatímco vojáci NATO působili či působí v různých částech světa. Ruská strana také tvrdí, že nemá zájem útočit na Ukrajinu.

Europoslanec Ivan David se se zájmem dívá na články v Rakousku, protože z Rakouska jako ze země, která není členem NATO, mohou z jeho pohledu zaznívat zajímavé názory. Komentátor Bernhard Krumpel z deníku Express také tvrdí, že útok na Ukrajinu není v ruském zájmu, protože takový útok by byl drahý a zisky z něj pramalé. Ani další vlna sankcí není v zájmu EU, ekonomicky by to evropské společenství poškodilo a navíc by to ještě posílilo již tak stále významnější spolupráci Ruska a Číny.

Ruská strana chce z pohledu Ivana Davida zmírnit napětí, a proto přišla s nabídkou několika kroků, které je třeba udělat, má-li napětí na západní hranici Ruska klesnout. Pokud tato nabídka nebude akceptována, Rusko učiní příslušná vojensko-technická opatření. V tomto smyslu se vyjádřil náměstek ruského ministra zahraničí Alexander Gruško.

Evropská větev NATO si teď podle Davida musí říct, co bude dělat dál.

„Evropské státy NATO se musí rozhodnout – buďto pasivně a poslušně sloužit americkým zájmům až do sebezničení nejen ekonomického, ale i ve válce, kterou nikdo až na pár pitomců v různých Aspenech a amerických think-tancích nechce, nebo konečně začít hájit životy svých obyvatel – nikoli proti Rusku, ale proti americkému vedení NATO. To, že generálním tajemníkem NATO je momentálně Dán Stoltenberg, na faktu, že NATO je jen a jen podnik USA proti Rusku a Číně, nic nemění,“ uzavřel europoslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …