Tak se podívejte, jak některé osobnosti přijaly „trenky na Hradě“. Tolik humoru, dokonce obrázek

21.09.2015 8:54

Vyvěšení obřích červených trenek místo prezidentské standarty na Hradě v podání recesistů ze skupiny Ztohoven převlečených za kominíky a následná reakce mluvčího prezidenta Zemana Jiřího Ovčáčka, který hovořil o fašizaci pražské kavárny, vyvolaly na sociálních sítích značný rozruch.

Tak se podívejte, jak některé osobnosti přijaly „trenky na Hradě“. Tolik humoru, dokonce obrázek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Trenky na Hradě... Co vy na ně?

hlasovalo: 19059 lidí

„Pražská kavárna se fašizuje. Už se neštítí zneuctění státních symbolů a Hradu českých králů, československých a českých prezidentů,“ zveřejnil na svém twitterovém účtu hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Později ještě doplnil, že vedle nacistické okupace Československa je to poprvé, kdy na Hradě nebyla trvale vyvěšena jen vlajka prezidenta republiky.

Politický geograf Univerzity Karlovy Michael Romancov nevidí v činu recesistů problém. Zatímco krále Přemysla Otakara II. či Karla IV. srozumitelně reprezentoval lev, rudé trenky jsou dle Romancova skvělým vyjádřením obsahu i formy vlády Miloše Zemana. Výrok prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka o cizích okupantech pak dle vysokoškolského pedagoga zapadá do neobolševického myšlení, jež je prý českému prezidentovi vlastní. „Místo odpovědného prezidenta tu máme zliduvládce,“ míní Romancov.

„To je skandál, že vyvěšením červených trenýrek na Pražském hradě, zvítězila pravda o Zemanovi. Trestuhodné!“ konstatuje s nadsázkou na sociální síti Twitter někdejší politik, vysokoškolský učitel, filosof a signatář Charty 77 Daniel Kroupa.

Komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov soudí, že spodky, které o víkendu zavlály nad Hradem, mohou prezidentovi spíše pomoci, než uškodit. „Ty spodky přidají Zemanovi pár procent popularity. Dobře mu pomohly,“ míní Mitrofanov.

„Z hlediska vyššího principu mravního, trenky nad buranstvím nejsou zločinem!“ zvolal na Twitteru publicista Ján Simkanič. „Až bude této zemi nejhůř, otevře se Blanka a nad Hradem zavlají trencle!“ doplnil.

Redaktor MF Dnes Josef Kopecký se pustil do polemiky s tezí prezidentova mluvčího, který dal čin recesistů do souvislosti s fašismem. Kopecký uznává, že vyvěsit nad Pražským hradem rudé trenky moc uctivé není. Rudá je ale prý symbol jiné ideologie.

Podle vysokoškolského pedagoga Univerzity Karlovy a odborníka na média Josefa Šlerky jsou rudé trenky nad Hradem boží název pro román, za vhodného autora považuje Švandrlíka, který sepsal Černé barony. Ilustrovat by mohl opět Neprakta. A vycházet by to prý mohlo ve známém humoristickém časopise Dikobraz.

Podle dalšího vysokoškolského pedagoga a novináře Tomáše Klvani prezidentův mluvčí chytil virózu. Klvaňa tak soudí z jeho výroku o zneuctění hradu českých králů. Podle novináře však nelze trenky považovat za zneuctění sídla panovníků, nýbrž toho, koho symbolizují. „Zeman/ Ovčáček označuje opět oponenty za fašisty. Další „plodná“ inspirace Putinem,“ udeřil Klvaňa.

Jak toho Jirku ‚Haló noviny‘ Ovčáčka nemilovat! Dneska fašizující Zemanovy červené trenýrky, zítra nacistické Mynářovy prověřené slipy! Fuj!“ ulevil si na Twitteru filmový a hudební kritik Jan Rejžek.

Podle karikaturisty Štěpána Mareše je přízračné, že nad Hradem zavlály rudé trenky – ještě by prý mohly mít z jedné strany hnědý flek. Mareš si podobně jako výše zmínění pánové nemyslí, že by došlo ke zneuctění Hradu. „Podle mě ke zneuctění sídla českých králů došlo především ve chvíli, kdy se parta excelentních buranů, každodenně trousících nejrůznější nesmysly jako Zeman, Ovčáček, Forejt, Mynář, a spol. dostala právě na Pražský hrad,“ říká Mareš.

„Nechápu jedno: Ovčáčkovo přirovnání trenek k praporu Třetí říše je součást performance, nebo je to jeho vlastní číslo?“ rýpl do prezidentova mluvčího novinář z Hospodářských novin Petr Honzejk. „Je suis kominík,“ přisadil si dokumentarista Michael Treštík.

Politolog Lukáš Jelínek se vyjádřil k selhání ostrahy Hradu, která nechala recesisty vyvěsit místo prezidentské standardy trenky. „Ostraha Hradu je na stejné úrovni jako kvalita prezidentského protokolu, spolehlivost kancléře či právní vědomí hlavy státu. Takže normálka,“ nerozhodilo Jelínka.

Řadový člen ODS a novinář Petr Štěpánek byl k recesistům kritický. „Škoda, že nežijeme za časů oněch. Kdyby ti ubožáci zneuctili symbol státnosti kdysi, byli by o hlavu kratší,“ povzdechl si na Facebooku.

Prdel vítězí

Poslední dění kolem hradního osazenstva popíchlo i lidovou tvořivost. Po sociálních sítích tak kupříkladu kolují různé varianty prezidentské standardy, které odráží počin recesistů z uskupení Ztohoven.

 

Tento návrh standardy vyvěsil jeden z uživatelů Facebooku Tomáš Pour ve skupině Lumpenkavárna. „Od teď už nejsem zkurvenej havloidní sluníčkář, právě se ze mě stal posranej emanovskej ztohovínkář!“ přiznal se Pour.

Někteří lidé opustili virtuální svět a v tom skutečném vyvěšují na různá místa červené trencle. Učinil tak například novinář a ředitel Babišova Institutu pro politiku a společnost Jan Macháček. Jak se ale sám přiznal, trochu se odchýlil od předlohy. Místo trenek vyvěsil na svém balkoně červené plavky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…