Tak se těmi rubly za plyn platit bude. EU zavře oko

17.05.2022 9:24

Evropská unie dává zelenou firmám k čerpání ruského plynu. Prý se tím neporuší dosud uložené protiruské sankce. Informaci přinesl server arabské televize Al-Džazíra.

Tak se těmi rubly za plyn platit bude. EU zavře oko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Evropská unie zmírňuje svůj pohled na odebírání plynu z Ruska. Ze stanoviska Evropské komise vyplývá, že lze otevřít si účet u Gazprombank a posílat na tento účet platby za plyn. Ale pozor! Stanovisko neříká nic o tom, že musí být vyhověno požadavku ruského prezidenta Vladimira Putina a že musí být účet veden v rublech.  

„Pokyny nebrání společnostem otevřít si účet u Gazprombank a umožní jim nakupovat plyn v souladu se sankcemi EU po ruské invazi na Ukrajinu. Neřeší však požadavek Moskvy otevřít si druhý účet v rublech, který je podle dekretu prezidenta Vladimira Putina potřebný k dokončení platby. Pokyny odpovídají tomu, co v sobotu oznámila agentura Bloomberg,“ napsala Al-Džazíra.

„Italský energetický gigant Eni SpA podle lidí obeznámených se situací přejde do středy k otevření účtů v rublech a eurech u Gazprombank, aby mohl tento měsíc platit včas a vyhnout se jakémukoli riziku pro dodávky plynu,“ pokračoval server.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck oznámil, že i německé společnosti budou platit na ruské účty, ale budou platit v eurech. Ruské banky si poté mohou převedené peníze samy konvertovat na rubly.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…