Tak tady se kniha Roberta Šlachty nelíbila. Protože prý něco zamlčel

19.05.2020 11:35

O knize bývalého elitního detektiva Roberta Šlachty se rozepsali reportéři magazínu Respekt Ondřej Kundra a Jaroslav Spurný. Jde o rozhovor, který se Šlachtou vedl novinář Josef Klíma. "Šlachta propásl šanci sdělit to podstatné ze své práce – bez pocitu zneuznání a prostřednictvím svých zkušeností analyzovat propojení zločinů jeho doby s těmi současnými a pomoci tak při jejich odhalování," míní Kundra a Spurný.

Tak tady se kniha Roberta Šlachty nelíbila. Protože prý něco zamlčel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu

Šlachtovým bezesporu nejdůležitějším případem byl červnový zásah na Úřadu vlády v roce 2013. Již o dva roky dříve se snažil rozkrýt, kdo médiím vyzradil infromace týkající se utajovaného svědka v arrmádní koupční zakázce na obrněnce. Stopy vedly k náměstkovi Vrchního státního zastupitelství v Praze Liboru Grygárkovi. Šlachta indicie získal díky odposlechům.

Anketa

Líbí se vám zatím kanál CNN Prima News?

3%
91%
hlasovalo: 17213 lidí

Grygárek podle Šlachty plnil roli "hlídacího psa pro spoustu vlivných lidí v Česku. Šlachta tak pátral dál a díky odposlechům se dostal až k nejbližší spolupracovnici tehdejšího premiéra Petra Nečase Janě Nagyové, dnes Nečasové. S ní se měli stýkat různí lobbisté a snažit se ovlivňovat chod státu ve svůj prospěch. Za to měla dostávat drahé dárky. Nečasová také měla úkolovat špičky Vojenského zpravodajství, aby sledovaly tehdejší ženu Petra Nečase. 

„Říkali nám, že neexistuje šance, jak by se tam někdy někdo s něčím dostal. Tak jedině prý James Bond po laně. No a vidíte, James Bond tam nebyl, ale my ano,“ popisuje detektiv, jak do jedné z budov složitě instalovali odposlechy. 

V knize pak Šlachta popisuje i okamžiky zahájení velké policejní razie. Korupční propojení politiků s lobbbisty se však prokázat nikomu nepodařilo. "Šlachta tento tíživý fakt v knize nijak nereflektuje. Místo toho zde vrší další senzační obvinění. Například když popisuje další větev vyšetřování, kdysi známé 'trafiky' pro tři poslance ODS výměnou za podporu Nečasovy vlády v roce 2012, mluví o jednom dosud nezveřejněném faktu," uvádějí redaktoři Respektu a popisují, co Šlachta říkal o exnáměstkovi Bočkovi. Podle něj jej mohli v jednu chvíli zatknout s úplatkem, ale neudělali to, neboť se báli, že by jim to položilo zbytek případu. 

Anketa

Je pro vás plk. Robert Šlachta důvěryhodnou osobností?

88%
12%
hlasovalo: 16351 lidí

"Bývalý detektiv v knize nepochybuje o své historické roli spravedlivého zachránce. 'Později, když zavraždili na Slovensku novináře Kuciaka, mě zamrazilo, že tady to mohlo dopadnout taky tak, kdybychom tomu včas neudělali přítrž,' tvrdí," všímají si reportéři Respektu. 

A zároveň také uvádějí, jak jeho osobní výklad událostí je v knize často nadřazen faktům. "Při své profesionalitě mohl v knize přinést srovnání – podložené tvrdými daty – policejní práce před a po reorganizaci, mohl suše vysvětlit, z jakých odborných důvodů byla reorganizace nesmyslná, a popsat konkrétní důvody, které vedly vedení ministerstva k útoku na jeho službu. Místo toho obviňuje všechny okolo, aniž by čelil větší oponentuře. Šlachta tak propásl šanci sdělit to podstatné ze své práce – bez pocitu zneuznání a prostřednictvím svých zkušeností analyzovat propojení zločinů jeho doby s těmi současnými a pomoci tak při jejich odhalování," uzavřeli reportéři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…