Tak takhle je to, Miloši! Zemanův hezký projev o ČSSD: Odkryto zákulisí

04.03.2019 10:52

Americký novinář žijící v Česku Erik Best se rozepsal na svém blogu fsfinalword.cz nad konečným vítězstvím prezidenta Miloše Zemana nad ČSSD, a. s.

Tak takhle je to, Miloši! Zemanův hezký projev o ČSSD: Odkryto zákulisí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

„Dokud měl Milan Chovanec v ČSSD významný vliv, stavěl se prezident Miloš Zeman proti účasti strany ve vládě Andreje Babiše. Zeman sociálním demokratům na jejich sjezdu v únoru 2018 poradil, aby Babišovu vládu podpořili, ale nevstupovali do ní. Nechtěl, aby Chovanec zevnitř vládu rozkládal. Hned poté, co byl Chovanec na sjezdu v roce 2018 odstaven od moci (k čemuž prezident významně přispěl), změnil Zeman postoj a začal aktivně podporovat vstup ČSSD do vlády,“ vzpomíná Best.

Následně uvádí i to, jak na posledním sjezdu strany Zeman ČSSD chválil za její vládní aktivity a prohlásil, že dá straně hlas v evropských volbách. „Chovanec je mimo hru, stejně jako další klíčové postavy obchodní skupiny ČSSD a. s. (Josef Bernard, Martin Netolický), jak ji nazýváme. ČSSD a. s. a jí nakloněná média (včetně České televize a vydavatelství Economia) už pro prezidenta nepředstavují hrozbu, a tak Zeman může začít pomáhat obnovovat stranu, kterou tato vzájemně destruktivní válka téměř pohřbila,“ uzavřel Best.

Anketa

Propukla krize v SPD. Na čí straně stojíte?

hlasovalo: 5443 lidí

Někdejší předseda ČSSD Zeman dle svých slov v pátek na sjezdu strany doufá, že jako etablovaná strana získá ČSSD v hlasování důstojné místo a nenechá se zahanbit novými subjekty, například Piráty.

Zeman v Hradci Králové také zpochybňoval současné nízké preference sociálních demokratů. Uvedl, že výzkumníky veřejného mínění považuje za obchodníky s deštěm. ČSSD, jejíž preference se nyní pohybují mezi pěti až 12 procenty, může podle prezidenta spoléhat na široký okruh voličů, který kromě zaměstnanců zahrnuje také důchodce. Na tuto většinu podle něj ČSSD zapomínala, když dávala přednost liberálním voličům a menšinám.

Prezident v úvodu zhruba desetiminutové řeči připomenul, že před rokem sociálním demokratům doporučil vstoupit do vlády s hnutím ANO. Líbilo se mu, že sociální demokraté k této otázce uspořádali referendum, a spokojen byl i s jeho výsledkem. Ukázalo se podle něj, že rozhodnutí bylo správné a přineslo výsledky, například zrušení neproplácení prvních tří dnů nemoci, takzvané karenční doby.

„Podobně, jako se říkalo, že největší tajemství atomové bomby spočítá v tom, že ji lze vyrobit, největší tajemství ČSSD spočívá v tom, že se umí, když se chce, ze sedmiprocentní strany zdvihnout a dokáže vstoupit do Strakovy akademie (sídla vlády) hlavním vchodem,“ uvedl prezident. Připomenul tak vzestup ČSSD na konci 90. let, kdy Zeman sociální demokraty dovedl do vlády.

Nikdo podle Zemana nemá tak velký potenciál růstu jako ČSSD. Dodal, že jde o miliony zaměstnanců a důchodce.  Na tyto voliče jste zapomněli a odehnali jste je od sebe,“ uvedl a dodal, že někdy měl dojem, že ČSSD je spíše spoluorganizátorem pochodu sexuálních menšin Prague Pride. Prezident řekl, že nemá nic proti menšinám v programu, ale nesmí zapomenout na většinu.

Podporu, kterou Zeman slíbil straně při volbách do EU, ocenil lídr ČSSD pro tyto volby Pavel Poc. „Sociálnědemokratická srdce k sobě zase našla cestu,“ komentoval Zemanův slib. Současně věří, že prezidentovi rozhodnutí přineslo ulehčení.

Původní text ZDE

Zeman po úvodním proslovu sjezd hned neopustil, sedl si na podiu vedle předsedy Jana Hamáčka a zhruba půl hodiny sledoval vystoupení vrcholných představitelů ČSSD. Ti v devíti bodech shrnuli úspěchy, jak je sociální demokracie vnímá – například zvyšování minimální mzdy, příspěvků na péči či zvyšování bezpečnosti. Zemanovi po tomto vystoupení delegáti poděkovali a jeho odchod doprovodili dlouhým aplausem.

Poc pak spolu s kandidátem evropských socialistů na příštího šéfa Evropské komise Nizozemcem Fransem Timmermansem a europoslankyní Olgou Sehnalovou představil hlavní teze pro evropské volby. Timmermans jmenoval mezi cíly socialistů vyšší platy, jednu kvalitu potravin pro celou EU či zlepšování pracovních podmínek. Poc se chce zaměřit na životní prostředí, například na řešení problémů s čím dál méně fungujícími antibiotiky či hnojivy zničenou půdou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …