Tak tedy: Co USA v poslední době dělají v Evropě

05.03.2015 12:01

Jak již dnes ParlamentníListy.cz informovaly, americký server Defense News přinesl informace o plánované operaci americké armády Atlantic Resolve, v rámci které hodlají Spojené státy posílit svoji vojenskou přítomnost v některých zemích východní Evropy, včetně České republiky. Defense News zároveň mapuje vojenská cvičení americké armády na kontinentu za poslední měsíce.

Tak tedy: Co USA v poslední době dělají v Evropě
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Z přehledného grafického znázornění publikovaného na Defense News vyplývá, že vojenské cvičení či jiná vojenská aktivita Spojených států proběhly v loňském roce v devíti evropských zemích. Vedle tradičních spojenců Velké Británie, Polska a Německa věnovaly Spojené státy největší pozornost Pobaltí. Z celkových 26 akcí americké armády v Evropě proběhla plná polovina právě v Estonsku, Lotyšsku a Litvě. Drtivá většina z nich se konala v rozmezí března až května 2014 jako odpověď Washingtonu na ruskou anexi Krymu a vměšování se do počínajícího vojenského konfliktu na východní Ukrajině.

Za nejvýznamnější akci loňské roku konanou v Pobaltí lze považovat další ročník vojenských cvičení s názvem Saber Strike, které se vedle Spojených států a Pobaltí pravidelně účastní také Velká Británie, Polsko, Norsko a Finsko. V loňském roce se prvně k tomuto společnému cvičení připojila také Kanada a Dánsko. Náplní Saber Strike jsou jednotlivá cvičení na štábní úrovni konající se na různých místech území Litvy, Estonska a Lotyšska. Součástí Saber Strike je zároveň integrace americké přímé letecké podpory s pozemními silami jednotlivých spojenců. Veškeré aktivity probíhají společně a jejich cílem je obecně zlepšit operační schopnosti v různých misích.

podrobnější informace o aktivitách amerických sil v Evropě jsou ZDE

Za největší pozemní cvičení, jež iniciovaly Spojené státy v Pobaltí, je však považována „Jarní bouře“. Loňského jedenáctidenního cvičení konaného v Estonsku se zúčastnilo přibližně šest tisíc vojáků z Estonska, Belgie, Velké Británie, Dánska, Francie,Lotyšska, Polska, Spojených států a Litvy. Neméně pozornosti ovšem věnovaly Spojené státy také Polsku a Ukrajině, kde proběhlo v loňském roce osm větších vojenských událostí. V případě Ukrajiny Washington slíbil zajistit pomoc ukrajinské armádě ve výši 52 milionů dolarů. Kyjev tak obdržel zdravotnický materiál, zařízení pro likvidaci výbušnin a další potřebnou výbavu pro fungování své armády.

Jelikož není Ukrajina členem NATO, žádná ze čtyř zaznamenaných událostí nespočívala v přímém vojenském cvičení. V praxi šlo primárně o konzultace ukrajinské armády s americkými experty s cílem provést potřebné reformy. V Polsku se uskutečnila hned čtyři cvičení zaměřená především na protivzdušnou obranu a dohromady čtyři společná cvičení sil NATO proběhla v Rumunsku a Bulharsku. Naopak na území Velké Británie a Německa se američtí vojáci zúčastnili pouze dvou větších vojenských akcí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…