Tak tento Babišovec opravdu maká. Podívejte se, co všechno stíhá Jaroslav Faltýnek

16.07.2015 22:09

První místopředseda hnutí ANO, dvaapadesátiletý Jaroslav Faltýnek dělá pro Andreje Babiše úplně všechno, píše server Ihned.cz. Faltýnek jako první místopředseda vlastně řídí celé hnutí. Obvykle vede schůze stranického vedení, v Parlamentu jako šéf poslaneckého klubu ANO udržuje jednotu sedmačtyřicetičlenné frakce. Jako předseda sněmovního zemědělského výboru ještě hlídá v samotném zrodu agrární legislativu, tolik důležitou pro podnikání Babišova Agrofertu. Právě v Agrofertu zůstává Faltýnek při tom všem také členem představenstva, na starosti má vnější vztahy.

Tak tento Babišovec opravdu maká. Podívejte se, co všechno stíhá Jaroslav Faltýnek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek zmínil, že chce více poslaneckých kanceláří v Olomouckém kraji za méně peněz

Podle serveru si tím loni vydělal 2,379 milionu korun. Tedy takřka dvě stě tisíc korun hrubého měsíčně.

I když sedí ve vedení významné zemědělsko-potravinářské firmy a zároveň v čele sněmovního zemědělského výboru, Faltýnek v tom žádný konflikt zájmů nevidí. Prý proto, že nepůsobí v exekutivní funkci. Neměl by přesto raději z představenstva Agrofertu odejít? „Nepřemýšlel jsem o tom, protože si chci zachovat vztah s tou firmou. Já jsem pro šéfa dělal 15 let a nesmírně si vážím toho, že jsem tu možnost měl,“ řekl serveru. K odchodu z firmy Jaroslava Faltýnka prý žádný zákon nenutí, před hlasováním stačí nahlásit konflikt zájmů.

Vystupuje jako hodný strejda, ale je to starý politický lišák

„Pan Faltýnek navenek vystupuje jako hodný strejda, kterému jde jen a jen o dobro zemědělců. Ale pod tou maskou se skrývá starý politický lišák a velmi tvrdý zastánce všech Babišových kroků. A protože je velmi zkušený politik, nedělá to tak, že by prvoplánově prosazoval výhody pro Agrofert,“ zhodnotil Faltýnka poslanec TOP 09 Herbert Pavera.

Faltýnkovi kolegové v zemědělském výboru zatím popisují jediný konkrétní příklad, kdy se snažil něco prosadit ve prospěch Agrofertu. Šlo o pravidla pro rozdělování evropských dotací, která jsou nově výhodnější pro velké zemědělské koncerny. „Platí, že čím více hektarů, tím více peněz, zatímco v západoevropských zemích se dotace nad určitou hodnotu významně krátí,“ vysvětlil server.

Potravinová soběstačnost holt stojí na větších firmách

Faltýnek se bojem za velké agrární podniky spíše chlubí. „Spousta lidí mi za to nadávala. Samozřejmě chápu, že do zemědělství patří všechny subjekty včetně regionálních výrobců speciálních potravin, ale holt ta požadovaná potravinová soběstačnost země stojí na větších firmách,“ vysvětlil Faltýnek svůj postoj.

Server také zjišťoval, jak Jaroslav Faltýnek všechny své funkce stíhá zastávat. Sám řekl, že když začal chodit do sněmovny, lidé ve vrátnici se na něj divně dívali, protože tam byl každý den v 7:10. Tak brzy prý do sněmovny politici nechodí. „Chodím spát relativně pozdě, funguji od sedmi ráno do desíti večer,“ podotkl. Server k tomu dodal, že práce v představenstvu Agrofertu pro Faltýnka prý znamená jednu schůzi měsíčně.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …