Také Slušní lidé podali trestní oznámení. Jejich profil na Facebooku je nedostupný

29.05.2018 11:30

Zdá se, že v České republice se roztrhl pytel s trestními oznámeními. Kvůli kontroverzní divadelní hře „Naše násilí, vaše násilí“ padla v krátkém čase hned tři trestní oznámení. Jedno podalo i uskupení Slušní lidé, které bylo Ministerstvem vnitra ČR označeno za extremistické.

Také Slušní lidé podali trestní oznámení. Jejich profil na Facebooku je nedostupný
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Kvůli kontroverzní hře Naše násilí, vaše násilí padla hned tři trestní oznámení. Jedno podala někdejší ústavní soudkyně a dnes senátorka zvolená s podporou Zelených Eliška Wagnerová, přičemž mířila na uskupení Slušní lidé. Jejich pokus o přerušení divadelního představení by prý bylo možné chápat jako pokus o výtržnictví. O podání trestního oznámení informovala sama senátorka na sociální síti facebook.

 O druhém trestním oznámení informoval právník Zdeněk Koudelka. Tentokrát však nemířilo na extremisty, nýbrž na město Brno a na primátora z hnutí ANO Petra Vokřála.

„Při uvedení hry byla státní vlajka vytažena herečkou z vaginy nebo tento akt byl předstírán. Vlajka je státním symbolem, přičemž hrubé znevážení státního symbolu je přestupkem podle § 13 odst. 1 písm. a) zákona č. 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů. Pokud veřejné vytažení z vaginy nebo řitního otvoru není znevážením státní vlajky, co už by tímto zákonem postihovaným jednáním mělo být? Z veřejných peněz nelze financovat protiprávní jednání, ať jde o trestný čin či přestupek. I když znevážení státního symbolu není trestním činem, ale přestupkem, použití veřejných peněz na spáchání přestupku je porušením povinností při správě cizího majetku, což je trestný čin. Použití veřejného majetku na protiprávní jednání je samo o sobě protiprávní," napsal Koudelka na blogu Aktuálně.cz.

A jak se říká, do třetice všeho dobrého či zlého, bylo podáno ještě jedno trestní oznámení. Tentokrát ho podali členové uskupení Slušní lidé. I oni poukazují na hanobení státního symbolu. Trestní oznámení směřuje proti řediteli Národního divadla v Brně Martinu Glaserovi, chorvatskému režisérovi hry Oliveru Frljičovi a proti hercům, kteří v uvedeném kusu hrají. O podání třetího trestního oznámení informuje server Lidovky.cz.

„Ve hře znásilní Ježíš Kristus muslimku. Jak ještě silněji může být hanobeno křesťanství? Co by se muselo stát, aby byl tento trestný čin naplněn?“ řekl k trestnímu oznámení šéf hnutí Zdeněk Pernica.

Není bez zajímavosti, že profil uskupení Slušní lidé byl na sociální síti facebook zablokován.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…