Takhle ne! NATO na Ukrajině? Macron zpražen z nečekané strany

27.02.2024 13:14

Slovenský premiér Robert Fico to pořádně schytal za svůj projev ke druhému výročí rozsáhlého ruského vpádu na Ukrajinu. Fico mimo jiné řekl, že je proti vysílání vojáků NATO na Ukrajinu. Francouzský prezident Emmanuel Macron dal přitom najevo, že takováto možnost je na stole. Takováto možnost je reálně na stole vůbec poprvé. Nejenže se ozval Kreml, ale Macron byl zpražen z nečekané strany: Z Německa. Takhle ne, řekl prý Berlín.

Takhle ne! NATO na Ukrajině? Macron zpražen z nečekané strany
Foto: FCB
Popisek: Emmanuel Macron a Olaf Scholz

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49976 lidí

Slovenský premiér Robert Fico u příležitosti druhého výročí ruské agrese proti Ukrajině přednesl ke svým spoluobčanům projev, v němž sice otevřeně neřekl, že stojí na straně Ruska, ale prohlašoval, že válka začala před deseti lety a to v důsledku toho, čeho se dopouštěli na svých spoluobčanech Ukrajinci. Konstatoval též, že „Západ Putina démonizuje“.

Nejen za tato svá slova si od ostatních evropských politiků, ale také řady českých a slovenských publicistů vysloužil nemalou porci kritiky.

Kupříkladu komentátor Martin Novák v textu pro Aktuálně.cz připomínal, že Slovensko válčilo nemalou část druhé světové války po boku nacistických jednotek proti Sovětskému svazu a to právě na území Ukrajiny.  

Kandidátka hnutí STAN do Evropského parlamentu Danuše Nerudová zašla ještě dál.

„Pane Fico, v České republice žijí desítky tisíc ukrajinských žen, které s dětmi v náručí utekly před agresí a hrůzami ruského šílence. Tyto ženy každý den usínají s obavami, zda jejich manželé přežijí na frontě a jestli ještě někdy uvidí své syny. Všichni toužíme po míru, ale nedosáhneme ho tím, že ustoupíme agresi a budeme narušovat jednotu Evropy v podpoře Ukrajiny. Jako matka a manželka vám mohu říct, že vaše výroky tyto ženy urážejí. Pokud budete pokračovat, může se stát, že v České republice budeme muset poskytovat útočiště před Putinem i vašim ženám. Již dnes u nás žije hodně slovenských občanů, kterým se kvůli vám a vaší nenávisti doma nežije dobře,“ napsala Nerudová na sociální síti X.

Danuše Nerudová promlouvá

Fico také prohlásil, že existuje možnost nasazení vojáků aliance na Ukrajině a zdůraznil, že on se na něčem takovém odmítá podílet. Na jednání v Paříži sice žádný takový závazek přijat nebyl, ale Macron dal skutečně najevo, že je taková možnost na stole.

Poznamenal, že v zájmu uchování svobody Ukrajinců je třeba této zemi pomoci v boji proti ruské agresi a konstatoval, že v této chvíli není ze stolu odebrána žádná z možností. Na jeho vyjádření upozornil např. server Deutsche Welle.

Začínáme ve Francii, kde prezident Emmanuel Macron říká, že pokud jde o zastavení Vladimira Putina s ukrajinskými spojenci z celé Evropy, nic není ze stolu. Macron dokonce mluvil o možnosti nasazení pozemních jednotek, aby se ujistil, že Rusko válku nevyhraje. Francouzský vůdce také přislíbil zvýšenou vojenskou podporu, včetně raket středního a dlouhého doletu,“ oznámila moderátorka ve vysílání.

„Uděláme vše, co bude potřeba, abychom zajistili, že Rusko tuto válku nevyhraje,“ zdůraznil Macron.

Korespondent DW Matthew Moore však ve vysílání oznámil, že Macron se svou výzvou tvrdě narazil u vlády v Berlíně. Lídr vládní trojkoalice kancléř Olaf Scholz dal jasně najevo, že nasazení německých vojáků na Ukrajině nepřichází v úvahu. „Řekněme, že Německo se bojí udělat cokoliv, co by mohlo vypadat jako přímé zapojení do této války. … Podle nedávných průzkumů veřejného mínění se mnozí skutečně hluboce bojí udělat cokoliv, co by mohlo eskalovat tento konflikt, který by mohl proměnit Německo v přímý cíl Ruska,“ poznamenal Moore.

Kreml reaguje

Macron podle serveru britského listu The Guardian připouští, že na tom, čím vším pomoci Ukrajině, neexistuje v EU úplná shoda, ale zdůrazňuje, že evropské společenství musí učinit jasné kroky a nespoléhat se jen na to, co udělají Spojené státy.

„Postoj Ruska se mění. Snaží se zabrat další území a nehledí jen na Ukrajinu, ale i na mnoho dalších zemí, takže Rusko představuje větší nebezpečí,“ varoval také Macron všechny přítomné politiky během jednání.

V současné době pochází 30 % všech finančních prostředků pro Ukrajinu z Evropy, uvedl Macron, ale dodal, že je možné toto navýšit prostřednictvím dalších bilaterálních dohod a dohod na úrovni EU tak, aby se dodávky munice mohly celkově navýšit trojnásobně. Připustil však také, že Evropa nesplnila svůj příliš optimistický slib poskytnout Ukrajině milion nábojů. Řekl, že poskytování munice je nyní „nejvyšší prioritou“.

K Macronově oznámení se vyjádřil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který náznak francouzského prezidenta, že by NATO mohlo poslat vojska na Ukrajinu, označil za „nový prvek".
 
„Dotyčné země by si měly uvědomit, že to absolutně není v jejich zájmu," řekl. 
 
Pokud jde o možnou konfrontaci mezi NATO a Ruskem, musíme dle Peskova v takovém případě mluvit „ne o možnosti, ale nevyhnutelnosti".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Paní Nerudová před Ukrajinskými fašisty uteklo do Ruska 3,5 mil. Ukrajinců , To ale nemůžete pochopit, tedy ani nemůžete ., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePepimo , 27.02.2024 14:40:32
Vy už ani nemůžete svobodně přemýšlet, taková je realita.

|  32 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …