Takhle si žije milionářka z vašich peněz: Pražská starostka křepčila v soukromé vířivce hotelu na Černé hoře?

24.04.2019 13:24

Úsměv na tváři, rudé šaty a plná ústa argumentů, kritiky a takzvaných 106tek. Což je nástroj, který legálně umožňuje prakticky každému člověku, aby od úřadů získal informace, které se na veřejnosti jinak neobjeví. Tak vypadala dlouhé roky politika Renaty Chmelové z uskupení VLASTA (slepenec KDU-ČSL, STAN, Desítky pro domácí a nezávislých) na Praze 10. Jak se změnila situace poté, co se tato senátorka stala navíc i starostkou významné městské části? Po tom naše redakce zapátrala v uplynulých dnech.

Takhle si žije milionářka z vašich peněz: Pražská starostka křepčila v soukromé vířivce hotelu na Černé hoře?
Foto: TV Prima
Popisek: Nově zvolená senátorka za Prahu 10 Renata Chmelová /KDU-ČSL, Pir, DPD, LES/

Anketa

Je útok na Dominika Feriho důkazem o zhrubnutí české společnosti?

5%
95%
hlasovalo: 11100 lidí
Na začátku přitom stála celkem nevinná informace. Na ParlamentníListy.cz se minulou středu obrátil jeden z návštěvníků radnice Prahy 10, který nám řekl, že „tam nikdo nemaká!“ Dotyčný prý obešel několik dveří, za kterými se ale nikdo nenacházel. Důvod? Prostý. Ansámbl radnice v čele s Renatou Chmelovou nebo jejím pobočníkem z ODS Filipem Humplíkem vyrazil na horský hotel na Černé hoře. Do míst, která se stala svého času symbolem papalášství, zhýralosti a večírků plných opulentní radosti.

Citujme čtyři roky starý materiál.

„Kvůli horskému hotelu v Janských Lázních, který vlastní Praha 10, padlo další trestní oznámení. Podal ho Nadační fond proti korupci (NFPK) spolu s několika fyzickými osobami. Podle něho byla rekonstrukce předražená až o stovky procent, informovaly shodně servery E15 a EURO.“

Média tehdy přinesla neuvěřitelné informace o tom, jak luxusní jsou některé části zmíněného hotelu, který měl sloužit především dětem z Prahy 10. Podle našich svědků je v tomto hotelu na jednom z pokojů dokonce privátní vířivka a soukromý bar.

Není to tak dávno, co tam slavili členové socdem v čele s Vladimírem Novákem. Hovořilo se také o návaznosti na Petra Hulinského a mnohé další tváře pražské politiky. A pak se rozhostilo ticho. To prolomila až výše uvedená starostka Chmelová, která před Velikonocemi do hotelu na Černé hoře vyrazila na několik dnů. ParlamentníListy.cz samozřejmě zajímalo přesně to, co zajímalo také Renatu Chmelovou v době, kdy ještě nebrala plat senátorky a nebyla hlavou městské části Prahy 10. Chtěli jsme znát přesné náklady na cestu, program, ale i to, kdo spal v pokoji se soukromou vířivkou a zdali byly její teplé proudy v akci.

Reakce údajně transparentní Prahy 10? „Dobrý den, s Parlamentními listy nespolupracujeme. Přeji Vám pěkné Velikonoce,“ napsal úředník senátorky a starostky Chmelové David Polák. To, zdali představitelka Prahy 10 Chmelová smočila své tělo do vířivky, komentovat nechtěl. Kolik tato akce stála a zdali si ji platili všichni sami, úředník Polák zjevně nevěděl.

Redakce se proto obrátila na další politiky z vršovické radnice. Dotazy zněly podobně. Jestli o výjezdním zasedání vědí a proč si myslí, že nám radnice tají informace o celkových nákladech.

„Nemůžu se vyjádřit, jsem v zahraničí a nemám aktuální informace. Za prioritu považuji, aby Horský hotel sloužil školám v přírodě, popřípadě v období prázdnin seniorům z naší městské části. Pro více informací se můžete obrátit na předsedkyni klubu Ivanu Cabrnochovou,“ napsal Zdeněk Vávra (Starostové pro Prahu – Zelená pro Desítku). Ivana Cabrnochová se odpovědi evidentně bála.

K celé věci řekla své bývalá rázná starostka Prahy 10 Radmila Kleslová, která byla pod kritickým pohledem Renaty Chmelové poměrně pravidelně. „Nevím, co to je za akci a nemám informaci, že by se jí účastnil některý ze zastupitelů klubu ANO. Co mne ale velice překvapilo, že vám paní starostka, jež se před volbami společně s Piráty zaštiťovala transparentností a otevřeností, neodpověděla. Sliby se slibují a blázni se radují,“ napsala Kleslová. Nebyla sama, komu se Chmelové chování nezamlouvalo.

„Jakékoliv mlžení u subjektů zaštiťujících se v předvolební kampani otevřeností mi vadí a ohromně irituje. Není důvodu na tak jednoduchou otázku neodpovědět. Podejte si žádost splňující podmínky zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb. Tak jak oni dříve s chutí činili. Nebo se zeptejte přímo úřadu městské části. Měl by přeci mít na ubytování radních či dalších osob konkrétní smlouvu včetně specifikace rozsahu služeb a fakturované částky.  Na „obyčejný novinářský‘ dotaz Vám odpovídat nemusejí. Bohužel řádné odpovědi od současných zástupců části koalice (Piráti, Koalice Vlasta) na obdobné dotazy nedostávají ani opoziční zastupitelé, což je v přímém rozporu se zákonem o hlavním městě Praze, jedná se přímo o porušení zákonné povinnosti,“ sdělil redakci opoziční politik Tomáš Pek, který je zároveň předsedou klubu zastupitelů TOP 09 Praha 10.

„Porovnám-li předvolební tvrzení o předraženém a vybydleném hotelu s rozjásanými tvářemi týchž osob – nyní nových radních – z téhož místa po volbách spolu s jejich současnými tvrzeními, že je potřeba pobyty naopak zdražit, a jaký je hotel krásný, napadá mi jediné: vrchol pokrytectví a hlouposti. Jak jsme již v minulosti potvrdili, zastupitelé TOP 09 na hotelu v době, kdy jsme byli v opozici či poté v koalici a nyní opět v opozici, nikdy nepřespávali. Vůbec bychom si to nedovolili ani ve standardním pokoji. V kontextu jiné kauzy, stížnosti školy na neadekvátní a arogantní chování paní starostky Chmelové a 1. místostarostky Komrskové během přepadové kontroly školy v přírodě, mi nevůle současné koalice Vám odpovědět zapadá do jejich přístupu k vládnutí – utrhli se ze řetězu,“ dodal ještě.

ParlamentníListy.cz navíc získaly několik poznatků z oblasti školského prostředí na Praze 10, jehož zástupci měli setkání se starostkou Chmelovou na horském hotelu prakticky za povinné. Nahlas ale nepromluvili, báli se šikany.

Ze všech středních a základních škol Prahy 10, které jsme oslovili, účast svých zástupců odmítla pouze ZŠ Vachkova a SOU U Krbu. Naopak ředitel ZŠ Břečťanová Miroslav Buchar pro nás uvedl, že se jednání zúčastnil a byla probírána témata týkající se vzdělávání žáků. Ostatní školy nám oficiální odpověď nezaslaly.

Neoficiální však ano. „Paní Chmelová je pro mne zklamáním. Znám ji dlouho. Vadí mi, že si nechala platy, vadí mi, jak jste psali, že dosazuje své neúspěšné kandidáty do odborných komisí, vadí mi její šikanózní přístup k ředitelům, ale i k jejich zástupcům. Nikdy bych neřekl, že budu v dobrém vzpomínat na Vladimíra Nováka, ale ono to tak je,“ uzavřel jeden z lidí, u kterých nebudeme upřesňovat věk, funkci ani lokalitu „jeho“ školy.

Renata Chmelová, která se pro PL odmítá postavit kritickým dotazům čelem, přitom v minulosti kritizovala hojně a prakticky vše.

Namátkou: V tiskové zprávě koalice VLASTA z roku 2016 se obořila proti vedení dceřiné firmy Praha 10 – Majetková, která objekt hotelu vlastní. „Dlouholetý předseda a místopředseda představenstva Praha 10 – Majetková, a. s., Martin Slavík a David Ekstein podle našeho názoru porušili povinnosti řádného hospodáře při realizaci zakázky elektrorozvodů v Horském hotelu a povinnosti při správě cizího majetku. Proto jsme radní Prahy 10 vyzvali, aby dozorčí radě navrhli jejich odvolání. Ohrožena je nejen pověst městské akciovky, ale i důvěryhodnost celého Úřadu MČ Praha 10,“ uvedla Renata Chmelová, která ještě dodala:

Anketa

Přispějete na obnovu katedrály Notre-Dame?

hlasovalo: 13038 lidí
„Kroky, které teď podniknou radní a členky dozorčí rady Praha 10 – Majetková, a. s., ukážou veřejnosti Prahy 10, zda stávajícímu torzu politické reprezentace záleží či nezáleží na transparentnosti úřadu a finančních toků spjatých s Prahou 10,“ uzavřela.

Horský hotel kritizovala i koncem roku 2015 pro Euro.cz. „Do pořízení hotelu investovala městská část 48,7 milionu, do rekonstrukce už 53,5 milionu korun. Připadá vám, že je to možné? Mně tedy ne,“ řekla tehdy.

Na webu koalice VLASTA je ve starším programu bod, který se rovněž týká Horského hotelu. „Jen díky našemu soustavnému tlaku se odkrývají skandální nedostatky na Horském hotelu způsobené předchozími garniturami. My před nimi varujeme už dva roky.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…