Takhle to bylo, když po jedenáctém září USA zaútočily na Afghánistán. Zavzpomínal tehdejší ministr vnitra Německa

12.09.2014 13:16

Bývalý německý ministr vnitra Otto Schily se v rozhovoru pro deník Die Welt zamýšlel nad důsledky teroristických útoků islamistů a podrobil kritice angažmá USA a jejich evropské partnery v Afghánistánu a Iráku. Válka v Afgánistánu byla údajně kontraproduktivní a mučení zajatých Iráčanů je morální prohrou Západu.

Takhle to bylo, když po jedenáctém září USA zaútočily na Afghánistán. Zavzpomínal tehdejší ministr vnitra Německa
Foto: Archiv
Popisek: Aktivní zálohy AČR

„Podle poznatků spolkového ministerstva vnitra je v Německu skoro 1000 osob, které lze označit za možné islamistické teroristy. Z toho zase je 128 osob zařazeno jako ohrožovatelé, tedy osoby, jejichž údaje opravňují a vedou k předpokladu, že se dopustily vážných trestných činů. Tudíž je v také v Německu vskutku potenciál ohrožení, který je nutné brát vážně,“ uvedl Schily německému deníku, jehož výňatek publikovaly Britské listy.

Teroristické útoky podle něj byly i před jedenáctým zářím 2001, nicméně hloubka dimenze islamistického terorismu se naplno odhalila až po útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku. „Nikdo by si předtím neuměl představit, že může někdo přijít na děsivý nápad unést dvě letadla a namířit je na mrakodrapy. Tyto obrazy nás nikdy více neopustí. Do konce mého života to nezapomenu...“ zavzpomínal exministr vnitra.

Afgánci v nás vidí uzurpátory, válka byla kontraproduktivní

S odstupem zhodnotil Schily i vojenskou angažovanost Spojených států amerických a jejich evropských spojenců v Afgánistánu a Iráku. V prvních letech po pádu tálibánského režimu někdejší německý ministr vnitra věřil, že přítomnost vojsk NATO může zemi pomoci. S rostoucím množstvím záběrů, na kterých je vidět, že Afghánci považují přítomnost západních vojsk za cizí nadvládu, svoje stanovisko přehodnotil. „Způsob vedení války, který provozovali Američané, byl léta bohužel kontraproduktivní. Když tam byly bombardovány vesnice, bylo usmrceno možná několik teroristů – ale zároveň byli vyráběni noví...“ je přesvědčen Schily.

Český překlad Schilyho rozhovoru k přečtení ZDE.

Tamní bojovníci podle něho nejsou vojáci, kteří by podléhali vojenské struktuře a velení. Z toho vyvozuje, že alianční vojska budou vždy čelit nebezpečí, že budou dělat věci, které našim protivníkům vyčítáme. „Největší prohry v boji proti teroru zažíváme vždy tehdy, když opustíme naše právní zásady. Pomyslete jen na strašná porušování lidských práv v Abú Ghrajbu. Záběry mučených Iráčanů obletěly svět. Jaká to morální prohra Západu! Naše trumfy jsou svoboda, demokracie, lidská práva. To nesmíme nikdy zapomenout...“ zdůraznil bývalý německý ministr vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…