Takhle to nefunguje. Jaroslav Kubera byl u Tvarůžkové v ČT

23.11.2018 21:26

Moderátorka Zuzana Tvarůžková přivítala v pátečním Interview ČT24 předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS). Vyjádřil se k hlasování o nedůvěře vládě. Přesvědčte se sami, co všechno řekl.

Takhle to nefunguje. Jaroslav Kubera byl u Tvarůžkové v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Jaroslav Kubera

„Dneska jsem přijímal estonského premiéra, který tady byl na státní návštěvě, takže si až večer přečtu, co kdo tam říkal,“ poznamenal hned v úvodu rozhovoru Kubera s tím, že si i tak umí představit, co kdo na půdě Sněmovny říkal. Prý má před sebou setkání s celou řadou dalších premiérů včetně maďarského předsedy vlády Viktora Orbána.

Anketa

Kdyby se prokázalo, že Babiš čerpal dotaci na Čapí hnízdo neoprávněně, vadilo by vám to?

14%
86%
hlasovalo: 23719 lidí

Má prý jisté pochopení pro předsedu ČSSD a ministra vnitra Jana Hamáčka, který si přeje zůstat ve vládě. „Já jsem v průběhu své politické kariéry zjistil, že touha být ministrem je nekonečná,“ poznamenal Kubera s tím, že on sám sice tuto touhu nikdy neměl, ale dovede si představit, že ona moc a možnost rozhodovat o mnoha věcech je lákavá.

„Sociální demokracie dělá tu chybu, že když prosadí třeba karenční dobu (proplácení prvních tří dnů nemocenské), tak že to lidé ocení. Ale ono se už v komunálních volbách ukázalo, že slibování dopravy zadarmo a podobně je sice pěkné, ale lidé už na to neslyší,“ upozornil Kubera s odkazem na fakt, že na velkém magistrátu v Praze totálně propadla.

V tuto chvíli vidí jedinou reálnou politickou cestu z krize: rozpuštění Sněmovny a vyhlášení předčasných voleb. „Já jsem přesvědčen, že za této situace jiné řešení neexistuje. „V situaci, kdy premiér spolupracuje s prezidentem a říká, že nikdy neodstoupí, a prezident dodává, že by Babiše jmenoval znovu, tak to je situace, která je v podstatě neřešitelná. Je to pat,“ podotkl host. Kubera je přesvědčen, že nejčistší cestou z tohoto patu jsou předčasné volby, a to i za tu cenu, že volby znovu vyhraje Andrej Babiš.

A jak se dívá na Miloše Zemana? „Já můžu říkat Miloši Zemanovi, že některé jeho výroky jsou nadbytečné a že zbytečně rozdělují společnost, ale je to jen to přesvědčování. Já mu nemohu nic nařizovat. Ale ta komunikace je důležitá,“ zdůraznil Kubera.

Vyjádřil se i ke kauze Čapí hnízdo. Smetl ze stolu argument, který používá jak premiér Andrej Babiš, tak jeho zastánci, když prohlašují, že Andrej Babiš jako druhý nejbohatší Čech neměl zapotřebí ukrást cestou dotačního podvodu 50 milionů korun, z čehož je obviněn. „Takhle to nefunguje. Kdyby to tak bylo, tak by firmy miliardářů stále neexpandovaly,“ podotkl Kubera.    

V rozhovoru také prozradil, že hodlá cestovat za občany a přesvědčovat je o tom, že Senát je důležitou ústavní institucí. Je to prý stejné jako s hasiči, kteří mohou dlouho sedět u kafe, ale když začne hořet, tak vyráží do terénu a najednou jsou opravdu důležití. Se Senátem je to stejné. I on je důležitý ve chvílích, kdy by mohlo dojít k ohrožení ústavního pořádku České republiky.

Nakonec se Kubera pokusil vyložit svůj pohled na EU. Prý k ní není tak kritický, jak je to někdy v médiích podáváno. Je toho názoru, že teď nemáme z EU kam vystoupit. „Leda do propasti,“ zdůraznil.

Pokud se na někoho zlobí, tak je to na české zástupce v EU, kteří by prý měli více hájit zájmy České republiky. „Je třeba hájit naše zájmy v té době, když se o tom vyjednává,“ poznamenal na konto směrnic a dalších legislativních kroků EU.

„My jsme tady měli bývalého ústavního soudce a ústavního právníka Hanse-Jürgena Papiera. On nám říkal, že když vláda něco neprosadí na národní úrovni, no tak to prosadí přes Evropskou unii,“ podotkl Kubera s tím, že je logické, když každá země chrání své zájmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…