Takhle tu EU vést nemůžeme! Fiala chce výjimku pro ČR, Pehe mu ji omlátil o hlavu

04.05.2022 21:00 | Ze sítí

Politolog Jiří Pehe je jedním z těch, kteří volají po tom, aby se Evropa okamžitě odpojila od dodávek ruských paliv. O to víc je šokován z dnešního prohlášení vlády, že zákaz dovozu ruské ropy Česko podpoří pouze za předpokladu, že Česká republika bude mít odklad dva až tři roky do doby, než bude mít navýšenou kapacitu ropovodů, které budou moci ropu odjinud dopravit. Česko si nezaslouží předsednictví v Radě EU. Jako by byl premiérem Babiš, rozčiluje se Pehe na sociální síti.

Takhle tu EU vést nemůžeme! Fiala chce výjimku pro ČR, Pehe mu ji omlátil o hlavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí
Premiér Petr Fiala (ODS) dnes oznámil, že vláda podporuje nové protiruské sankce – Evropská komise chce ještě letos ukončit dovoz ruské ropy. „Návrh embarga na ruskou ropu, které by platilo už od konce tohoto roku, je Česká republika připravena podpořit, ale za předpokladu, že Česká republika bude mít odklad do té doby, než bude navýšena kapacita ropovodů, které do České republiky mohou ropu dopravit.

Jednáme o tom, abychom odklad na dva tři roky získali, pak jsme připraveni tento balíček sankcí podpořit,“ doplnil předseda vlády, že intenzivně o tomto kroku jedná s ostatními evropskými zeměmi. „Aby se Evropa zbavila energetické závislosti na Rusku, potřebujeme k tomu solidaritu evropských zemí,“ uvedl dnes odpoledne ministerský předseda po jednání vlády.

Politolog Jiří Pehe se kvůli těmto podmínkám Fialova kabinetu pro podporu šestého balíku sankcí vůči Rusku ostře vymezil v sérii twitterových příspěvků.

„České vládě došla pára: Česko je připraveno podpořit zákaz dovozu ruské ropy do EU, ale jen pokud bude mít odklad do doby, než bude navýšena kapacita ropovodů, které mohou do ČR ropu dopravit. Prý potřebujeme odklad na dva tři roky,“ uvedl Pehe.

Následně Fialu neváhal přirovnat k Babišovi. „Česko podmiňuje zákaz dovozu ruské ropy do EU výjimkou pro sebe: dvou- až tříletým odkladem. Kdyby jeden nevěděl, že nedošlo k pádu Fialovy vlády, mohl by si myslet, že je premiérem zase Babiš,“ napsal.

V dalším tweetu se vyjádřil ve smyslu, že jde o jistý podraz vůči Ukrajině, kterou ruská vojska okupují. „Technologický odklad... Řekl bych, že Ukrajincům je vcelku jedno, zda jim někdo podráží stoličku tak, že hystericky ječí, nebo naopak mluví uvážlivě o technologickém odkladu. Vyjde je to nastejno,“ konstatoval. Politolog.

Naznačil, že s takovým přístupem by neměla Česká republika vůbec předsedat Radě EU, stát se tak má v druhé polovině tohoto roku. „Když teď Česko žádá o výjimku ze zákazu EU na dovoz ruské ropy na dva až tři roky, možná by mělo rovnou požádat o ‚odklad‘ českého předsednictví. Jak může taková země vést EU v době, kdy se v ní povedou zásadní debaty o dalším zpřísnění sankcí?“ pozastavoval se dále Pehe.

Již dříve Pehe označil za „perverzní“, pokud na jedné straně ruskou invazi tvrdě odmítáme, ale doma si dál topíme ruským plynem jen proto, že je levnější než alternativy.

Premiér Fiala dnes apeloval, že dopady takto tvrdých sankcí nesmějí ale čeští občané pocítit více než Rusové. „Vláda podporuje vůči Rusku ty nejtvrdší sankce, ale nesmějí poškodit více české občany než Ruskou federaci,“ zdůraznil předseda vlády Petr Fiala.

Aby sankce vstoupily v platnost, musejí je jednomyslně schválit členské země. Podle diplomatů se čeká diskuse o ropném embargu. Maďarsko a Slovensko, které se obávají absence ruské ropy, mají podle unijních činitelů dostat výjimku umožňující její dovoz v příštím roce. Obě země i tak daly najevo výhrady a zcela spokojeno není ani Česko.

Podle Von der Leyenové je cílem sankcí stejně jako v případě předchozích postihů omezit možnosti režimu prezidenta Vladimira Putina pokračovat v agresi proti Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…