Takhle v Rusku masírují děti, upozorňují Evropské hodnoty

18.01.2016 10:10

Think-tank Evropské hodnoty ve třetím vydání svého newsletteru „Kremelská propaganda: Očima Západu“, jehož deklarovaným cílem je zprostředkovávat poznatky a aktuální témata ze západní veřejné debaty o fenoménu ruské informační války, zacílil vedle jiného i na výchovu mládeže v Rusku.

Takhle v Rusku masírují děti, upozorňují Evropské hodnoty
Foto: Iniciativa pro evropské hodnoty
Popisek: Iniciativa pro evropské hodnoty, logo.

Evropské hodnoty konstatují, že podpora aktivní participace mládeže je často zneužívána k mocenským účelům. Dále poukazují na existenci ruské televizní stanice pro děti, která má vychovávat k vlastenectví a chránit před Západem, o čemž před časem informoval server Echo24 s odkazem na Rádio Svobodná Evropa.

Think-tank také upozorňuje na zprávu ČTK uveřejněnou na serveru iDNES.cz, která informuje o tom, že se Rusko rozhodlo uvolnit v příštích letech téměř 1,7 miliard rublů na vlasteneckou výchovu občanů, zejména mladé generace. Vládní dekret upřesňuje, že vlastenecký program má v mládeži „vyvolávat pocit hrdosti a úcty ke státním symbolům, historickým pomníkům a památníkům vlasti“.

S odkazem na blogera Romanu Mácu rovněž uvádí, že uvnitř Ruska často dochází k odlišné interpretaci historie, než jak je známa. Události v Československu v roce 1968 jsou prý například vykládány tak, že země byla osvobozena od uchvácení imperialisty, „majdanem“ a od následné občanské války. Kvůli tomu údajně dochází k jejich „zombírování“. Podle Mácy je tento termín v Rusku využíván pro vymývání mozků ideologií „putinismu“.

Na závěr svého shrnutí Evropské hodnoty tvrdí, že v Rusku existuje několik uskupení mládeže založených na obdivování Putina. Za příklad dávají Demokratické antifašistické hnutí mládeže (Naši) či Projekt síť. Čtenáře odkazují na dánský dokument s názvem Polibek od Putina, který odvysílala také Česká televize.

Dokument zachycuje příběh Máši Drokové, která se v šestnácti letech stala jednou z hlavních představitelek provládního hnutí Naši. Její „kariéru“ odstartoval polibek, který v nadšení vtiskla na tvář Putinovi. Droková se postupem času stala tiskovou mluvčí hnutí, získala byt v Moskvě a vlastní auto, pravidelně se objevovala v televizi. Později ale začíná o své úloze pochybovat. Brutální útok na nezávislého novináře Olega Kašina ji vyburcuje k tomu, aby znovu zvážila, na čí straně chce stát. 

reklama

autor: luš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…