Taková je aktuální kondice Českých drah. V ČT promluvil nový šéf vedení

13.09.2018 22:12

Dozorčí rada Českých drah obměnila vedení státního dopravce. Pavla Krtka v čele představenstva nahradil tento týden Miroslav Kupec, který byl hostem Interview na ČT24. Slevy na jízdném prý podle něho ČD poskytují tak, jak rozhodla vláda. Podle Kupce vzniklé výpadky pak kompenzuje stát.

Taková je aktuální kondice Českých drah. V ČT promluvil nový šéf vedení
Foto: ČD
Popisek: České dráhy - ilustrační foto

České dráhy pokračují v plánovaných investicích do vozového parku. Podle Miroslava Kupce dráhy mohou investovat jenom to, na co si vydělají. Podle něj se v současné době v rámci obnovy vozidel nemohou srovnávat s vyspělými státy. „Obnova vozového parku pokračuje a pokračovat bude,“ vysvětlil dále nový předseda Českých drah. 

Nový předseda moderátorce vyvrátil, že České dráhy fungují z dotací. Tento systém podle něho již neplatí. ČD si musejí vydělat na investice. „Ono to nikdy nefunguje bez toho,“ uvedl s tím, že železniční doprava má tyto parametry. „Bez těch kompenzací se to neobejde,“ přiblížil.

Celkovou ekonomickou situaci drah pak hodnotí pozitivně. „Já si myslím, že ČD jsou v dobré kondici,“ pronesl a připustil současně, že ČD samozřejmě disponují určitými závazky a dluhy. Za problematické ale považuje to, že valná většina dluhů je evidována v eurech, na což podle něho může mít vliv aktuální kurz eura vůči koruně.  

Na stůl padla i otázka splácení dluhopisů. „Myslím, že v tuto chvíli se to přeceňuje,“ uvedl v kontextu a připomněl, že ČD řádně plní všchny závazky, které vyplývají z úvěrových smluv. Z hlediska věřitelů za důležité považuje, že jediným akcionářem drah je stát. „Nemám z toho obavy,“ uvedl. „České dráhy mají stále velké množství nepotřebného majetku,“ dále pokračoval. 

Moderátorku také zajímalo, zda je správné, že Česko disponuje výhodami, jako jsou různé slevy na jízdném. „Je to rozhodnutí politiků ve vztahu k dopravní obslužnosti,“ odůvodnil. „Slevy poskytujeme tak, jak vláda ČR rozhodla,“ pokračoval a dodal, že to ale pro ČD neznamená ztrátu. „My tím určitě nic neztrácíme,“ vysvětlil. Výpadky jim podle jeho slov kompenzuje stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…