Takové plky zbaští jen novináři, vypálil Ovčáček v kauze trenýrky. Michal Hašek se rovnou vysmál „kavárně“

16.06.2018 10:42

Spálením obřích červených trenek upoutal prezident Miloš Zeman pozornost nejen českých, ale i zahraničních médií. A nejen jich. Ke kauze se vyjádřila umělecká obec, podle které Miloš Zeman před zraky kamer mohl vlastně spálit dva miliony korun. Jen tak. Když se o výroku umělců dozvěděl hradní mluvčí Jiří Ovčáček, neudržel se a zareagoval. A nebyl sám.

Takové plky zbaští jen novináři, vypálil Ovčáček v kauze trenýrky. Michal Hašek se rovnou vysmál „kavárně“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman veřejně spálil červené trenýrky, které skupina Ztohoven vyměnila za prezidentskou standartu vlající na Pražském hradě

V roce 2015 aktivisté ze skupiny Ztohoven odcizili standartu prezidenta republiky a na jejím místě vyvěsili obří červené trenýrky. Ty po třech letech prezident Zeman demonstrativně spálil a vyslal tak jasný vzkaz všem svým kritikům. Podle galeristů však nešlo o ledajaké trenýrky, ale vlastně o umělecké dílo, které bylo možné vydražit možná až za dva miliony korun. Prezident Miloš Zeman tak možná nechal na pospas ohni až 64 průměrných platů jednoho občana.

„Je těžké určit přesnou částku, český trh se pohybuje někde jinde než ty zahraniční. Dovedu si ale představit, že by se v aukci mohly trenýrky prodat až za dva miliony korun. Pro některé galerie by to byl velmi zajímavý obchodní i kulturní artikl,“ uvedl pro server iDnes.cz Jiří Švestka, výrazná osobnost berlínské i pražské výtvarné scény a majitel Jiri Svestka Gallery.

„Umělecká díla žijí vlastním životem a život těchto trenýrek spočívá v tom, že byly vyvěšeny na Hradě, proběhl o ně soud a aktéři byli nějakým způsobem odsouzeni. Tímto příběhem získává artefakt na hodnotě. Trenýrky samozřejmě nejsou uměleckým dílem samy o sobě, není to žádná Mona Lisa, ale přesto jde o materiální část uměleckého díla,“ dodal.

Jeden z právníků, který se podle serveru skrývá pod pseudonymem Prasman Dunka, kvůli spálení trenýrek dokonce plánuje podat na Hrad trestní oznámení, protože nepečoval o majetek státu s péčí řádného hospodáře. Umělecké dílo v možné hodnotě až dva miliony korun nemělo být podle jeho názoru spáleno.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček dal ovšem okamžitě najevo, že spálení trenýrek v žádném případě nelituje. „Šlo o předmět z trestné činnosti, který z rozhodnutí soudu propadl státu. Plky o milionové hodnotě zbaští jen novináři,“ napsal na sociální síti twitter Ovčáček. Někdejší místopředseda ČSSD Michal Hašek k tomu dodal, že se tzv. pražská kavárna sama diskredituje a to ďábelsky rychlým tempem. „Kavárna pracuje na svojí diskreditaci on-line vskutku ďábelským tempem,“ napsal na sociální síti facebook Hašek. A přidal obrázek smějícího se ďáblíka.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …