Takového prezidenta jsme snad ještě neměli. Politolog píše o "mentalitě Zemáku"

24.01.2015 12:31

"Dosavadní páni z Hradu vtiskli úřadu pokaždé něco jiného a můžeme být ve značném pokušení spatřovat v jejich působení sestupnou tendenci. Ale tak žhavé to nebude,“ píše na názorové stránce MF Dnes politolog Stanislav Balík. Svůj komentář nazval: Zemák už zase jede. A nezastaví…

Takového prezidenta jsme snad ještě neměli. Politolog píše o "mentalitě Zemáku"
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Uděleny Ceny Jihomoravského kraje

Vyslovuje v něm zároveň názor, že Zeman se chová spíše jako premiér a připomíná jeho jízdy republikou autobusem Zemákem. "Je možné, že zážitek z roku 1996 byl pro dnešního prezidenta natolik formativní, že z jeho stínu neumí (nebo spíš nechce) vystoupit,“ uvádí Balík.

Komentátor nejprve nabízí několik paralel. Mezi Havlem a Masarykem či pokus o ní u Klause a Beneše. "Komu jen se typově podobá Miloš Zeman?“ ptá se Balík s tím, že všechny stejně pokulhávají.

"Když byl před dvěma lety poprvé přímo zvolen český prezident, mnoho okolností naznačovalo, že nás čeká nová doba. A po dvou letech je skutečně řada věcí jinak. Přesto můžeme mít občas pocit deja vu,“ uvádí komentátor a samozřejmě ozřejmuje svůj názor a dále v textu odkazuje na Zemanovy jízdy předvolebním autobusem Zemákem, které nápadně připomínají jeho současné cesty po republice.

"Miloš Zeman evidentně snesl české prezidentství z nebe na zem. Respekt vůči až jakémusi nadpřirozenému pelu prezidentství se ztrácel už v průběhu Klausovy éry, se Zemanovým nástupem skončil zcela. Sama o sobě to nemusí být dobrá ani špatná zpráva. Záleží totiž, co od prezidenta čekáme. Zda má být – zjednodušeně řečeno – běžné politice vzdáleným mediátorem sporů, nebo spíše alternativním premiérem, ryze politickou figurou vstupující do politických sporů s jasně profilovaným stanoviskem,“ vysvětluje Balík.

Spíše premiér než prezident

Stávající hradní pán si podle Balíka už vybral. "Jeho jízdy po republice se nepodobají oslavným a triumfálním cestám Masaryka či Beneše, což je v dnešní situaci pochopitelné. A nejde ani o cesty povzbuzující a budící dojem blízkosti mezi nejvyšší institucí a občany. Jsou to cesty bývalého premiéra nebo snad ještě lépe spanilé jízdy opozičního vůdce. Mentalita Zemáku zkrátka trvá. Je možné, že zážitek z roku 1996 byl pro dnešního prezidenta natolik formativní, že z jeho stínu neumí (nebo spíš nechce) vystoupit,“ konstatuje na stránkách LN komentátor.

Existence pevné a výrazné vládní většiny by podle něj neměla dávat prezidentovi přílišný prostor pro vládní hry. "Naříkání nad Parlamentem pohrdajícím prezidentovým postupem v létě 2012 při jmenování Rusnokovy vlády bylo ve skutečnosti stížností na rozklížený Parlament s fakticky neexistující většinou, na Parlament neschopný využít svých pravomocí vůči prezidentovi. Stejně tak, nelíbí-li se někomu proměna zahraničněpolitického směřování naší země, nenaříká jen nad prezidentem, ale i nad vládou, která je buď s prezidentem v souladu, nebo jej neumí vykázat do patřičných mezí, případně nedokáže vzbuzovat dojem, že je prezident solitér a stejně vše záleží na ní,“ myslí si komentátor a ukazuje na slabost současné reprezentace.

Slabá jsou prý především média

Vůči prezidentovi jsou podle Balíka především slabá média. "Neumí rozlišovat podstatné od nepodstatného, z každého nekonformního slova udělají prvotřídní politickou kauzu, v jejímž stínu se bez pozornosti veřejnosti odehrávají mnohem závažnější politické posuny. Ve své zaujatosti prezidentem občas dokonce vytrhávají jeho podivné výroky z kontextu a dávají jim jiné vyznění,“ tvrdí komentátor a dokazuje to na posledním příkladu kauzy inkluzivního školství a neúměrné pozornosti, které se jeho výroku kdesi v regionu dostalo. 

Poukazuje na absurdní situaci, "kdy se prezidenta ptáme na to, co si myslí o rušení praktických tříd. Jako bychom se pořád neuměli sžít se skutečností, že je prezidentem republiky, nikoli předsedou opoziční strany,“ dodal Balík.

Prezident Miloš Zeman bude i nadále navštěvovat kraje České republiky a odpor části veřejnosti, který vyvolává, je prý zčásti také problémem spočívajícím v rozporu mezi představami o způsobu výkonu a náplně prezidentského postu a realitou.

"Takového prezidenta jsme zkrátka už téměř půlstoletí neměli – i na Gustáva Husáka po jeho přesunu na Hrad dopadlo cosi z lesku dávných českých knížat a králů. Nebyli a nejsme zvyklí, že je prezident 'normálním' politikem,“ dodává Balík k Zemanovu způsobu výkonu vrcholné funkce.

Tento nezvyk části veřejnosti má podle komentátora MF Dnes dokonce oporu v konstrukci Ústavy. "Ani prezident nemá být alternativním premiérem. Má být hlavou státu, symbolem schopným spojovat společnost. Je dobře, když má politickou minulost a politické názory,“ míní Balík a jedním dechem dodává: "Prezidentem však není proto, aby upravoval školskou či zemědělskou politiku, ale proto, aby upozorňoval na dlouhodobá a strategická témata a aby symbolizoval naši státnost pro co největší část společnosti. Což se poslední dva roky příliš nedaří.“ Spanilé jízdy Miloše Zemana po krajích tak budou pravděpodobně pokračovat ve stejném duchu. Prostor mu, zdá se, dávají vláda i média.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…