Takto Kalousek ve sněmovně plísnil Vojtěcha Filipa

05.11.2014 11:17

Poslanci se budou dnes zabývat cestou místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipa (KSČM) do Ruska. Odjede tam na pozvání místopředsedy Státní dumy Sergeje Železňaka, který je kvůli anexi Krymu na sankční listině Spojených států a Evropské unie. Bod na jednání dolní komory prosadil šéf klubu TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek.

Takto Kalousek ve sněmovně plísnil Vojtěcha Filipa
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

Kalousek uvedl, že návrh cesty širší delegace byl kvůli nesouhlasu řady klubů stažen z organizačního výboru. Filipovi ji podepsal bez vědomí výboru předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), na což podle Kalouska nepochybně právo má.

Kalousek naléhavě vybízel poslance, aby se sněmovna od jeho cesty distancovala

„Toto je v přímém rozporu se zahraniční politikou České republiky a my buď přijmeme usnesení, že s tou cestou nesouhlasíme a pak dáme celému světu zprávu, že nás tam nezastupuje, nebo takové usnesení nepřijmeme a potom celý svět bude vědět, že Vojtěch Filip tam dnes zastupuje Českou republiku. O nic jiného nejde, proto není čas. Na kolenou vás prosím… Máme jediné téma: Náš postoj, jestli nás zastupuje, nebo nezastupuje dnes, zítra a pozítří Vojtěch Filip v Ruské federaci. Kdokoliv z nás tady řekne nějakou košatější větu, ti ostatní mu na to skáčou do značné míry… V tuto chvíli se už pan místopředseda Vojtěch Filip pohybuje na území Ruské federace jako námi zplnomocněný vyslanec. Utněme to tím hlasováním a všechna ostatní témata přenecháme jiným bodům a jiným dnům. Ale teď jsme pod časovým tlakem, abychom včas vzkázali Evropě a celému světu, budeme-li k tomu mít tu sílu a většinu, že nás tedy opravdu dnes v Moskvě Vojtěch Filip nezastupuje. Existuje jediná možnost, že souhlas nebo nesouhlas s cestou vyjádří sněmovna usnesením," podotkl šéf poslanců TOP 09 a Starostů. Poznamenal, že Filip jel do Ruska v době, kdy opět eskaluje situace na východě Ukrajiny poté, co Rusko uznalo volby v separatistických republikách v Doněcké a Luhanské oblasti.

Hamáček dnes není ve sněmovně přítomen

Hamáček, jenž je z jednání sněmovny omluven, dnešním Lidovým novinám řekl, že Filip je legitimně zvolený představitel dolní komory, a neviděl důvod, proč mu cestu neschválit. „Zákaz cestování se týká Rusů k nám, nikoli českých politiků do Ruska," citoval Hamáčka list. Filip podle Lidových novin tvrdí, že „jede do Moskvy zachránit dva až tři tisíce pracovních míst, dojednat, aby naše firmy dostaly dotace z ruského rozpočtu".

Schůze poslanců byla dnes po debatě o programu přerušena zhruba do 10:45 na žádost opozičního klubu Úsvit o hodinovou přestávku. Frakce si ji vyžádala kvůli tomu, že poslanci opět odmítli její návrh, aby jednali o výbuchu munice ve skladovém areálu u Vlachovic na Zlínsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…