Takto doktor Macek hodnotí volby. Hlavně Babiše

28.10.2013 10:06

Někdejší místopředseda ODS a v současnosti ostrý politický glosátor Miroslav Macek sepsal na svém blogu v pondělí větší množství postřehů k právě skončeným volbám. Nyní by podle něj bylo nezbytné, pokud by tradiční strany umožnily Andreji Babišovi následující čtyři roky dělat virvál z opozice.

Takto doktor Macek hodnotí volby. Hlavně Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Macek především zpochybňuje častý názor, že skutečným vítězem letošních voleb je Andrej Babiš. „Faktickým vítězem voleb by se totiž stal jedině tehdy, když by vládu sestavila vítězná ČSSD, a Babiš by bez ztráty kytičky mohl zůstat v opozici,“ píše Macek.

V tom případě by prý mohl šéf ANO předkládat zákony zčásti populistické a zčásti výhodné pro své obchodní impérium, hlásit se k úspěchům a za neúspěchy svým nenapodobitelným způsobem spílat vládě. „S touto taktikou by mohl, vzhledem k politické vzdělanosti a kvalitě elektorátu, v dalších volbách pomýšlet na `orbánovské` převzetí státu,“ obává se Macek.

Celá glosa ZDE.

Pokud však vládní odpovědnost převezme, ukáže se podle Macka velmi rychle značný rozdíl mezi jednoduchými sliby a obtížemi vládnutí. „Jeho gloriola spasitele pohasne velice rychle,“ varuje. Navíc mu opozice nic neodpustí a legenda o spasiteli z byznysu tedy nevyhnutelně splaskne.

Svou úroveň totiž podle něj miliardář jednoznačně prokázal v prvních povolebních debatách. „Je zcela zřejmé, že Andrej Babiš nutně musí být jen `bílý kůň` a je nutné co nejrychleji přijít na to, čí,“ okomentoval veřejné vystoupení šéfa ANO bývalý místopředseda ODS.  

„Pokud tedy mají starší politické strany alespoň zbytek instinktu a rozumu, udělají vše pro to, aby Babišovi nezbylo, než vládní angažmá přijmout. I bez lustračního osvědčení,“ doporučuje Macek.

Z dalších stran na tom podle něj budou nejlépe opoziční TOP 09 a ODS. Ta však jen za předpokladu, že si dokáže ve své straně udělat pořádek. ČSSD totiž nevyhnutelně oslabí bratrovražedný boj o koryta, který prý bude posilovat i prezident Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…