Takto jsou prý rozdané karty před střetem Nečase a Fuksy

04.11.2012 10:21

Exministr zemědělství Ivan Fuksa patřící mezi rebely vyzval premiéra Petra Nečase a kandiduje proti němu na předsedu ODS.

Takto jsou prý rozdané karty před střetem Nečase a Fuksy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Jak jsou rozdány karty? Podle informací ParlamentníchListů.cz by měl mít Fuksa minimálně podporu zhruba poloviny delegátů silného Středočeského kraje a zhruba půlku Prahy. Uvidí se, zda mu to „hodí“ i delegáti z dalších krajů.

Taktika: nezvolit Nečase v prvním kole

„Fuksa šanci být zvolen moc velkou nemá. Ale podle mě to hrají tak, aby Nečas neprošel v prvním kole. Pak by se vidělo, jestli by do dalšího kola šel další kandidát. Bude snaha dát Nečasovi výstrahu. Nečasovi moc nepomohlo, když primátor Bohuslav Svoboda vnímaný jako Nečasův spojenec řekl, že nechce, aby Martin Kuba ani Pavel Blažek byli ve vedení ODS. To bylo skoro, jako kdyby řekl: Jihočeši a Jihomoraváci, nevolte Nečase,“ řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný delegát kongresu.

Kdyby Nečas nebyl zvolen v prvním kole, proběhla by další jednání jak situaci vyřešit.

Po kongresu běhají ale i další zkazky. „Říká se, že Klaus zvažuje urychlený návrat ze zahraniční cesty pro případ, že Fuksa bude příští premiér. Prý je předjednána nová, eventuálně staronová koalice,“ řekl redakci další delegát.

Zatím to vypadá, že do vedení budou zvoleni Pavel Blažek, Martin Kuba, Tomáš Chalupa, Miroslava Němcová a Jiří Pospíšil. 


Politologové nedávají Fuksovi moc šance

„Šance Ivana Fuksy na zvolení předsedou ODS jsou mizivé. Jeho kandidatura přišla jen proto, aby se neřeklo, že rebelové nejsou proti Petru Nečasovi schopni postavit vlastního kandidáta,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

„Při té bezmoci, která v řadách Nečasových protivníků panuje se tato kandidatura jeví jako východisko z nouze. Trochu mi to připomíná situaci z roku 2003, kdy na sjezdu sociální demokracie kandidoval proti Vladimíru Špidlovi Jiří Rusnok, kterého také tehdejší premiér chvíli předtím vyhodil z vlády. Samozřejmě neuspěl,“ připomíná Lukáš Jelínek devět let starou paralelu.

Proti Nečasovi jde politik regionálního formátu

I tak je ale přesvědčen, že probíhající kongres ODS nepřinese vůbec žádný posun a ani posílení pozice jejího předsedy. „Nečasova autorita je hodně podlomena, ale teď ještě uspěje a možná hned v prvním kole. Do několika měsíců bude ale muset stejně skončit,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

„Čekal bych, že kandidaturu přijme někdo, kdo bude mít alespoň částečně dojednanou podporu a zrovna u Ivana Fuksy si nemyslím, že to bude platit. Velké šance nemá, protože to je člověk poměrně dost konfliktní, který navíc není v celostátní politice ani příliš známý. Je to spíš regionální politik,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš.

„Může jít o snahu Nečase nějakým způsobem potrápit nebo si otestovat, kolik je těch, kteří budou chtít hlasovat proti Nečasovi přímo. Je to příliš malá postava na to, aby mohla zaujmout většinu delegátů. Myslím, že kdyby se ODS rozhodla pro Fuksu jako šéfa strany, tak ani veřejnost ho nebude vnímat jako výraznou osobnost,“ podotýká Jan Bureš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…