Takto se ODS hádá, jestli má místo Nečase přijít Klaus

29.08.2012 6:24

ANKETA Europoslanec a člen Výkonné rady ODS Hynek Fajmon se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poměrně ostře vyjádřil k Petru Nečasovi. Jeho předsednictví podle něj nelze považovat za úspěch. ODS podle něho dělá chybu ve třech základních věcech. Větší část Fajmonových kolegů se za Nečase ale většinou postavila.

Takto se ODS hádá, jestli má místo Nečase přijít Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas s Karolínou Peake ve sněmovně

„Já si myslím, že Petru Nečasovi se nepodařilo to základní, tedy vrátit ODS zpátky ke třiceti procentům. Trvá tady situace, kdy ODS v roce 2010 prudce oslabila z nějakých 36 procent, které měla v roce 2006, na nějakých dvacet procent ve volbách a nyní to ještě klesá. K radikálnímu obratu a zlepšení nedošlo, což já nemohu hodnotit jako úspěch. To úspěch není. Ocitli jsme se v této situaci a vedení ODS přistupuje na kompromisy, které veřejnost nepřijímá. Veřejnost z toho vládnutí nadšená není. Musíme se nad tím zamyslet a hledat nová řešení, která nás vrátí k tomu, jakou jsme měli společenskou podporu dříve,“ zhodnotil Nečase Fajmon.

Bylo by dobře, kdyby se Klaus vrátil

Fajmon není s politikou ODS spokojen ve třech zásadních věcech. První je přímá volba prezidenta a že ODS na ni přistoupila, druhou je zvyšování daní a třetí záležitost, proti které je, je současný návrh zákona o vyrovnání s církvemi. „To jsou tři věci, kde se mi koaliční kompromis zdá být nepřijatelný, a proto jsem nespokojený s politikou ODS. Toto není dobrý výsledek pro ODS,“ řekl ParlamentnímListům.cz Fajmon.

Podle Fajmona by bylo dobře, kdyby se ODS vrátil Václav Klaus, třeba i v předsednické funkci. „Pokud by se Václav Klaus rozhodl vrátit do ODS, tak bych to uvítal a podpořil bych jej,“ uvedl o Fajmon. V jaké roli? Předsedy, čestného předsedy či řadového člena?  „V jakékoli roli bych to uvítal, protože Václav Klaus je výborný a schopný politik a myslím si, že pokud se rozhodne znovu se zapojit do české politiky, tak to bude jenom ku prospěchu věci,“ myslí si Fajmon.

Není důvod ke změně

Fajmonovi spolustraníci ale svého předsedu Nečase většinou hájí, i když některým se zvyšování daní nelíbí. „Jsem přesvědčen, že Petr Nečas je dobrý předseda. V čase krize a nepopulárních, ale nezbytných úspor  vede ODS tak, že je to pro lidi přijatelné. V poločase vládnutí udržel preference na úrovni roku 2010. Důležité budou preference před dalšími sněmovními volbami v roce 2014. Nevidím důvod ke změně,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra.

Petr Bendl, ministr zemědělství a předseda středočeské ODS, jejímž členem je i Fajmon, říká, že koaliční politika je uměním možného a snadnější ej kritizovat než nabízet průchodná řešení.

"Premiér Nečas se maximálně snaží udržet státní finance na uzdě. Výdaje na stát pod jeho vedením citelně zeštíhlily, složená daňová kvóta se v podstatě nezvýšila, přičemž levice v opozici vyhlásila, že jejím cílem je zvednout daňové zatížení o tři až čtyři procenta. Kdo se dívá na situaci realisticky, vidí, že si v porovnání s ostatními zeměmi Česká republika stojí velmi dobře," řekl redakci Bendl, který dodává, že na politické scéně není nikdo, kdo by chtěl ODS poslouchat v ohledu na to, o čem hovoří Fajmon, natož ji podpořit.

"Názor Hynka Fajmona neberu. Ale také by si měl přčíst volební program ODS, kde řada věcí, které dnes kritizuje, byla, a tehdy nerozporoval nic," reagoval první místopředseda Senátu a kandidát strany na prezidenta Přemysl Sobotka. Pokud jde o Klause, měl podle něho obrovskou zásluhu při vzniku ODS. „Ale také se po druhém zvolení prezidentem s ODS rozešel, proto si myslím, že návrat není dobrá myšlenka,“ dodal Sobotka.

Ať kandiduje na předsedu Fajmon

"Hovory z Bruselu si při přemíře volného času občas pro zpestření přečtu, ale za reakci mi to ještě nikdy nestálo," rýpl si do europoslance Fajmona místopředseda poslaneckého klubu ODS a šéf ODS v PAradubickém kraji Jan Čechlovský.

"Myslím, že ODS chybí otevřená vnitřní diskuse a je dobře, že Hynek Fajmon ji otevřel už teď, před krajskými a senátními volbami. V každé dynamické straně to musí kvasit a jedině ušlechtilé kvašení dá vzniknout všeobecně oblíbenému nápoji. Nesouhlasím úplně se všemi názory Hynka Fajmona, ale jeho otevřenosti tleskám," reagoval senátor Karel Šebek.

Senátor Tomáš Jirsa Fajmona rovnou vyzval, ať kandiduje na předsedu: "Hynka mám rád. Vážím si ho, je to vzdělaný člověk a v českých poměrech ryzí konzervativec. Již několikrát jsem mu navrhoval, ať kandiduje na předsedu. Takže Hynku, do toho!!"

"ODS platí obrovskou a příliš vysokou daň za koaliční vládnutí. V tom má Hynek Fajmon jistě pravdu. Platilo to už za Mirka Topolánka a bylo to také předmětem mé politické kritiky," říká poslanec Pavel Bém, který má v ODS dočasně pozastaveno členství.

V čem všem ODS selhává

Senátor Jiří Pospíšil se za Fajmona postavil. "S Fajmonem souhlasím. Buď bude ODS pravicová, nebo nemá smysl. Být agenturou na prosazování Komise EU je už obsazeno topkou," řekl senátor.

Kritický pohled na současnou politiku ODS s Fajmonem sdílí také například poslanec Jan Florián. „Václava Klause si velmi vážím za vše, co pro Českou republiku udělal a odpracoval. Jeho prozíravost a nadhled na dlouhou dobu naši zemi stabilizovala. Právě proto dnes nejsme třeba na úrovni Řecka. Takzvaná opoziční smlouva se ukázala v čase jako správné řešení a vyvedla zemi z krize. Měnová politika a ponechání koruny přispěly k zachování autonomie České republiky, což považuji za klíčové,“ pochválil Florián Klause stejně jako Fajmon.

„Názory Václava Klause na zvyšování daní včetně DPH a podobně sdílím. Je přece naivní si myslet, že pokud se v době krize vše zdraží, že bude vyšší výběr daní. Výběr daní za minulý rok po zvýšení DPH byl naopak nižší, to jsou jasná čísla. To je prokazatelné a mohl bych pokračovat dál. Například daňová zátěž pro živnostníky a firmy, vysoká spotřební daň na pohonné hmoty. Volební heslo ODS bylo: malý efektivní stát a nízké daně. Dnes je hlavním ukazatelem jen rating a to je krátkozraké,“ dodal poslanec Florián.

Návrat Zemana i Klause by byl výborný

„Václav Klaus stejně jako Miloš Zeman zůstali osobnostmi, oběma věřím a návrat obou bych si přála. Většinu stávajících politiků bych poslala sbírat životní zkušenosti a učit se, co je pokora. Všem by se nám hodně ulevilo,“ míní poslankyně a předsedkyně ODS v Královéhradeckém kraji Zdeňka Horníková.

„Myslím si, že by nám především pan prezident měl říct, zda ho tyto spekulace těší a co si o nich myslí,“ reagovala členka výkonné rady a pražská radní Aleksandra Udženija.  

Poslanec Ivan Fuksa uvedl, že se mu také nelíbí zvyšování daní. „Je to odklon od programu, se kterým jsme šli do voleb. Klaus byl, je a jistě bude nejvýraznějším a nejčitelnějším politikem v ČR a jeho potenciální návrat do čela ODS si za stávající situace dokážu představit,“ dodal poslanec.

Nečas dělá, co může

Poslanec Jaroslav Martinů s Fajmonem zásadně nesouhlasí: „Petr nečas dělá, co může. Bez něho by podpora pro ODS byla poloviční, než je. Myslím, že všichni tito pánové zapomínají, jakou situaci tato vláda zdědila a také se velmi rychle zapomnělo, jaká byla daňová úroveň za vlády Václava Klause. Kdo je jen trochu realista, tak vidí objektivně stav státních financí. To není osekávání posledních zbytků masa z kosti, ale sání posledních zbytků morku a i ten dochází. Myslím, že hlavním viníkem bylo velmi špatné hospodaření v minulém desetiletí a za to rozhodně neviním Petra Nečase.“

Poslankyně Jana Černochová uvedla, že ODS je stranou, kde bylo vždy více názorových proudů a nikdo se na stranické půdě nemusí bát říkat svůj názor veřejně. „Kritizovat premiéra a předsedu strany prostřednictvím médií však považuji za nešťastné a svým způsobem i zbabělé. Kolega Fajmon by měl svou kritiku sdělil panu Nečasovi do očí a nečeřit mediální vody svým siláckým prohlášením,“ myslí si poslankyně.

Podobný názor jako Černochová má poslankyně Jaroslava Wenigerová. "Správní chlapi takové věci říkají z očí do očí a na místech, kde se mají názorově střetávat. Pan Fajmon to řeší takzvaně zpozabuku přes média. A není v ODS sám. Já to vůbec nepovažuji za poctivou výměnu názorů, ale za projev jejich vlastní nedostatečnosti. Řeší své vlastní ego," míní poslanykně.

V ODS postrádám vůdce

Senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS již nechtěl tuto věc komentovat. „Svůj názor jsem již uvedl a teď je to problém především členů ODS,“ sdělil. Dříve se již ale vyjádřil, že s prezidentem Klausem souhlasí v kritice zvyšování daní či že Nečase nepovažuje za zrovna silného vůdce.

„Já jsem to již několikrát řekl na stranických setkáních, že současnou ODS vnímám jako slabší, méně výraznou, více směřující doleva, než tomu bylo dříve. Postrádám tam výrazné osobnosti, postrádám tam toho vůdce, který určuje směr, který řekne „bude to tak a tak“ a všichni to budou respektovat. Není tam vzor pro členy. Ta strana se vyprazdňuje a řada dlouholetých, věrných členů opustila stranu. Řada lidí, kteří tu stranu zakládali, vnímají ten vývoj velmi negativně. Ta strana slábne, možná zaniká,“ povzdech si před časem Schwarz.

Vedení ODS bude skládat účty

Podle poslance Aleše Rádla je podstatnou náležitostí každé slušné strany, že jako oko v hlavě chrání a respektuje právo každého svého člena svobodně vyjadřovat svůj názor minimálně do té doby, než se o nějaké věci jednoznačně a demokraticky rozhodne.

"O tom, jak vnímají členové ODS své současné vedení se rozhodne zanedlouho na Kongresu ODS a do té doby má mít každý právo se veřejně vyjadřovat k tomu, jak vnímá kvalitu těch, kteří v tomto čase skládají své účty," dodal Rádl.

Poslankyně Ivana Weberová si Klause sice váží, ale jeho návrat do čela ODS za dobrý nápad nepovažuje. „Václava Klause si vážím a myslím, že byl ve své době dobrým předsedou a jednou z nejvýraznějších postav české polistopadové politiky. Nicméně on se od té doby osobnostně posunul  a nemyslím si, že by jeho návrat do čela ODS něčemu výrazně pomohl. Každopádně si ale myslím, že tato debata patří primárně na půdu ODS, kde jsem ji dosud nezaznamenala, a nikoli do médií, i když chápu, že je to dobrý prostředek, jak se bez větší námahy zviditelnit, když se to jinak nevede,“ vysvětluje poslankyně.

První se ozval Tluchoř. Myslel to upřímně?

„S panem Fajmonem se v názoru na daňovou politiku ztotožňuji. Stejně tak návrat Václava Klause bych přivítal. Nejsem si však jist, zda v tomto případě neplatí, že nelze vstoupit dvakrát do stejné řeky,“ říká člen výkonné rady Jan Tesař.

Podle místopředsedy jihočeské ODS a bývalého europoslance Jaroslava Zvěřiny to Petr Nečas to neměl a nemá lehké. "Ve stávající politické konstelaci a situaci by zřejmě ani politický génius stranu nevedl o moc lépe, pokud by ji chtěl udržet ve vládě. Oblíbenost ODS je nízká a my členové v okresech a regionech tím samozřejmě trpíme také. Z toho musí plynout značná nespokojenost členské základny. Nedaří se přesvědčit národ, že vláda dělá moudrou ekonomickou a sociální politiku, což měl být hlavní smysl existence této vlády. A tak dále," uvedl na Nečasovu obranu Zvěřina.

"Sám jsem roztržku s Václavem Klausem hodnotil jako největší chybu a vinu vedení pod Mirkem Topolánkem. Říká se "dvakrát nevstoupíš do téže řeky" a tak by mne ve věci eventuálního předsednictví Václava Klause zajímala především jeho pozice k tomuto sloganu. Já si jeho předsednictví představit umím, ale nejsem si jist, že by to bylo rozumné. Obecně je to jen vyjádření absence výraznějších a schopných osobností ve vedení strany. V tomto směru bych řekl, jde o problém prakticky všech politických stran. Spíše by autoři tohoto "zlepšováku měli přemýšlet, jak do politiky přitáhnout skutečnou intelektuální elitu národa," dodal Zvěřina.

Poslanec a člen výkonné rady David Šeich uvedl, že vnitrostranickou politiku komentuje pouze na jednání stranických orgánů.

S tím, že by se Václav Klaus mohl vrátit do ODS, přišel minulý týden Nečasův kritik a bývalý předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř. Europoslanec Ivo Strejček to ale označil za čistě účelový Tluchořův krok.    



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…