Ťali jsme do živého. Ministr se zeptal supermarketů na drahý cukr, reakce prý velmi překvapila

31.01.2023 18:19

Lidovecký ministr zemědělství Zdeněk Nekula se zlobí na obchodní řetězce. Chce vědět, proč zdražily cukr až o 77 procent, což je podle něj nemorální a nenormální. Řekl to ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ťali jsme do živého. Ministr se zeptal supermarketů na drahý cukr, reakce prý velmi překvapila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Zdeněk Nekula(KDU-ČSL)

Ministr zemědělství obchodním řetězcům vzkázal, že podle dat Českého statistického úřadu od září do prosince zvýšily cenu o šest korun, supermarkety o šestnáct. „Chceme vysvětlení,“ řekl s tím, že vysoké ceny energií trápí spíše výrobce, protože cena za svícení na regál není tak markantní. „Ťali jsme do živého,“ poznamenal Nekula a dodal, že dostal jen nepříjemnou reakci od svazu obchodů. 

„Pultová cena cukru se odvíjí od dvou základních věcí. První jsou každoroční tendry, které stanoví dodavatelské ceny na jeden rok a které naposledy proběhly na podzim loňského roku. Na nabídkách dodavatelů cukru bylo jasně patrné, že se snaží výrazně navýšit své ceny, přičemž většina z nich požadovala růst až o 100 procent v jasné snaze zneužít současné inflační prostředí a podstatně si navýšit zisk,“ uvedl prezident svazu obchodů Tomáš Prouza. Jeho slova přináší server iDNES.cz.

Extrémní navýšení dodavatelských cen podle něj obchodní řetězce kompenzují alespoň částečně tím, že cukr zařazují mnohem častěji do slevových akcí. „V tomto režimu se ho v posledním období prodalo více než 70 procent, takže se každý, kdo sleduje nabídky slevových akcí, může vyhnout masivnímu zdražování ze strany dominantních dodavatelů cukru. I proto je použití ceníkových cen ministrem Nekulou v jakékoli statistice irelevantní, neboť zákazníci slevy na cukr pečlivě sledují a předzásobují se,“ dodal Prouza. Podle něj Nekula projevil zásadní neznalost fungování zemědělského a potravinářského trhu – a také se pokouší o nelegální snahu o určování cen, navíc mimo ekonomickou realitu. Podle Prouzy chce ministr zemědělství přihrát další masivní zisky velkým zemědělcům na úkor běžných občanů.

„Česko má DPH na potraviny nejvyšší. Není divu, že jde o jeden z důvodů, proč je celá řada potravin například v Polsku, ale někdy i třeba v Německu znatelně levnější než v Česku,“ okomentoval ceny potravin ekonom Lukáš Kovanda. Ten se v minulosti právě nad cenou cukru pozastavoval.

Cena cukru krystal se totiž v září 2022 zvedla tak, že křivka v grafu vykreslila hokejku.

Výrobní cena jednoho kilogramu cukru krystal stoupala mírně a harmonicky zhruba od dvanácti korun v lednu k částce něco málo přes třináct korun v září. Prodejní cena až do září rostla celkem pravidelně a mírně, ze zhruba deatenácti korun na přibližně 21 korun. Toto tempo růstu lze vysvětlit vlivem rostoucích nákladů na dopravu či energie.

V říjnu však cena kilogramu cukru krystal na prodejnách vystřelila až na 35 korun. „Mezi zářím a říjnem o více než 60 %,“ zrekapituloval nárůst ceny ekonom. Důvody mohou být částečně stejné jako v jiných sektorech ekonomiky – drahý plyn a drahé emisní povolenky, protože energie se propisují do ceny všeho.

Kovanda se však nemůže ubránit dojmu, že podstatnou část nárůstu tvoří marže prodejců. „Výrobní ceny totiž zatím nerostou tolik jako ceny v obchodech,“ upozorňoval tehdy ke grafu. V říjnu prodávaný cukr byl vyroben v minulých měsících, kdy výrobní ceny rostly jen velmi mírně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…