Tam patřila i Varšava. Petr Nečas o choutkách Ruska. Velká území

02.03.2022 21:11

Expremiér Petr Nečas se v pořadu K věci na CNN Prima News vyjádřil k válečnému konfliktu na Ukrajině. „Ukazuje se, že prezident Zelenskyj a lidé kolem něho projevili obrovskou osobní integritu a osobní odvahu, osobní statečnost. Za to jim patří náš obrovský respekt, řídí dál obranu. Ukrajinci se prostě drží. Bohužel se obávám, že to nejtěžší mají ještě před sebou,“ poznamenal Nečas.

Tam patřila i Varšava. Petr Nečas o choutkách Ruska. Velká území
Foto: Blue TV
Popisek: Petr Nečas

Ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes uvedl, že kdyby se rozpoutala třetí světová válka, tak bude ničivá a zahrnovala by i jaderné zbraně. „Něco podobného platí od roku 1949, kdy tehdejší Sovětský svaz poprvé vyzkoušel atomovou zbraň a tím pádem prvek jaderného strašení na obou stranách. Jaderné zbraně měly i Spojené státy, tak Sovětský svaz, tak vždy se počítalo bohužel s tím, že jakákoliv globální válka bude třetí světovou válkou a bude jaderná. Takže z tohoto pohledu to nepřináší nic nového,“ míní Nečas.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí

„Je to součást zastrašovací rétoriky, kterou teď vedou vrcholní představitelé Ruska, počínaje tím ostentativním a teatrálním uvedením strategických sil do bojové pohotovosti, až po toto vyhlášení ministra zahraničí Lavrova,“ dodal.

Dění na Ukrajině Nečas sleduje. „Ta vojenská situace ovlivňuje politický vývoj. Bohužel ve chvíli, kdy platí teze, že válka je pokračování politiky jinými prostředky, tak potom ta válka tu politiku formuje a určuje. Ukrajina klade tužší odpor, než Rusové předpokládali. Oni zřejmě i předpokládali poměrně rychlý úder směrem ke Kyjevu přes obsazené letiště na severu od Kyjeva. Předpokládali i zhroucení ukrajinského odporu a především také zhroucení státního vedení Ukrajiny. To znamená jejich útěk, jejich selhání, a ukazuje se, že prezident Zelenskyj a lidé kolem něho projevili obrovskou osobní integritu a osobní odvahu, osobní statečnost. Za to jim patří náš obrovský respekt, řídí dál obranu. Ukrajinci se prostě drží. Bohužel se obávám, že to nejtěžší mají ještě před sebou,“ poznamenal.

„Ruský prezident má zcela jistě cíl, obnovu velkoruského impéria. Tak, jak ho známe z období největšího rozkvětu, které paradoxně nebylo období carského Ruska, byť se málo ví, že tehdy ruská hranice začínala 100 kilometrů od Opavy v městě Čenstochová, pod Rusko spadala i Varšava,“ zmínil Nečas a připomněl stalinské období s množstvím satelitních zemí. 

A patří Ukrajina do Evropské unie? „Je to dlouhý proces. Určitě je politická symbolika tohoto kroku obrovská, je nesmírná, přidělení kandidátského statutu, přijetí nějaké asociační dohody je podle mého názoru naprosto namístě, ale pak teprve nastávají praktické kroky,“ míní Nečas a dodává, že je možné věci urychlit. Připomněl to, že přijetí České republiky do EU trvalo sedm let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…