Tam v noci policajta nedostanete. Francouzi se cítí být cizinci ve vlastní zemi, padlo v ČT jasně o soužití s přistěhovalci

01.07.2015 9:40

Analytik mezinárodních vztahů, docent Jan Eichler vyslovil v souvislosti s debatou o přijímání uprchlíků varování před opakováním chyby, které se dle něj Francie dopustila před pětapadesáti lety. A dnes za to sklízí trpké plody.

Tam v noci policajta nedostanete. Francouzi se cítí být cizinci ve vlastní zemi, padlo v ČT jasně o soužití s přistěhovalci
Foto: ČT
Popisek: Jan Eichler

Eichler včera ve studiu České televize poukázal na to, že do Evropy míří v současné době převážně mladí muži okolo třiceti let. To dle něj může být výsadek, protože je mohou následovat jejich manželky, děti, bratři, švagři a další příbuzní. A Evropa by prý mohla zažít to, co Francie před pětapadesáti lety.  

Tehdy totiž čerstvý francouzský prezident Charles de Gaulle přistoupil na myšlenku, že nedostatek lidí na linkách ve velkých automobilkách, nedostatek metařů nebo nedostatek zedníků bude řešit tím, že pozve desítky tisíc Alžířanů, Tunisanů a Maročanů., kteří ve Francii zůstanou nejdéle pět až deset let a následně se s vydělanými penězi vrátí domů.

Tento scénář dle Eichlera fungoval dobře v bývalé Jugoslávii za prezidenta Tita. Takto najatá pracovní síla se vracela s vydělanými markami domů, kde si stavěla penziony, které provozují dodnes. Ve Francii to ale nefungovalo, jelikož tam severoafričané zůstali a navrch si pozvali své ženy a rozvětvené příbuzenstvo. A dnes je jich tam prý šest milionů.

Nevděční vnukové nenávidí Francii

Eichler uvádí, že hlavní problém tkví v tom, že první generace přistěhovalců se sžila s francouzskou společností, uvědomovala si, jak těžko se jí žilo na venkově v Alžírsku, Tunisku a Maroku a jak se jí najednou lépe žilo ve Francii. Byli té zemi vděční, vážili si toho. Dnes ale žije v zemi galského kohouta třetí generace přistěhovalců, která se sice narodila ve Francii, ale zažívá ústrky – má těžký přístup do škol, má problém sehnat práci a žije ve znevýhodněných ghettech.

„Bylo to nekontrolované, takže třeba na severu Paříže v oblasti Saint-Denis a dalších tam máte rodiny, které spí na tři směny. Někdo spí dopoledne, někdo odpoledne, někdo v noci. A tady je ten problém – jsou velice nespokojení. Jsou velice nepřátelští k Francii, která jejich dědům dala takovou obrovskou příležitost,“ vysvětloval Eichler.

V konečném důsledku se prý dnes spousta Francouzů cítí být cizinci ve své vlastní zemi. „To máte třeba takové krásné předměstí, jako bylo uvedené předměstí Saint-Denis na sever od Paříže. Avenue de la Republique byla výstavní francouzskou čtvrtí, dneska se tam bojí jezdit i policajti za bílého dne. V noci tam žádného policajta nedostanete,“ popisoval analytik.

Eichler považuje za problém i politickou korektnost. „Francouzští politici pořád říkají: nedávejme rovnítko mezi islamismus a terorismus. Ale řadoví Francouzi říkají: to rovnítko tam je. Politická korektnost je škodlivá a to potom dává body a vodu na mlýn Marine Le Pen a její straně,“ poukazuje Eichler na nebezpečí tkvící v politické korektnosti.

Celý pořad ke shlédnutí ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…