Tanky? Asi budou. Jenže je v tom zádrhel. „Noční můra“ pro Ukrajinu

23.01.2023 14:54

S tanky Leopard 2 pro Ukrajinu to vypadá nadějně. Němci prý nebudou Polákům bránit v jejich vývozu. Ovšem jak upozorňuje vojenský expert Franz-Stefan Gady, západní tanky Ukrajinu nespasí. Aby je mohla efektivně používat, bude se muset změnit výcvik, nemluvě o logistice. Tanky budou potřebovat střelivo, náhradní hlavně a samozřejmě také vyprošťovací vozidla a transportéry. Více než dvě brigády ze západních tanků Ukrajina prý stejně nepostaví.

Tanky? Asi budou. Jenže je v tom zádrhel. „Noční můra“ pro Ukrajinu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý tank Leopard 2

Anketa

Ohrožuje Babiš bezpečnost ČR?

8%
90%
hlasovalo: 17182 lidí
Není žádným tajemstvím, že v oblasti vojenského materiálu spoléhá Ukrajina již delší dobu na západní dodávky. V poslední době se diskutuje o tom, zda budou dodány německé tanky Leopard 2. Polsko dokonce uvažuje, že by je Ukrajině poskytlo i bez souhlasu Německa. A hodlá školit ukrajinské vojáky k jejich používání od února. Dle Reuters německá ministryně zahraničí Baerbocková uvedla, že pokud by se Polsko na dodání tanků Ukrajině zeptalo, nestálo by mu Německo v cestě. Emmanuel Macron zase nevylučuje dodávku těžkých tanků Leclerc. Ale zatím nic nepotvrdil.

Vojenský expert Franz-Stefan Gady je celkem optimistický ohledně dodávek Leopardů 2. Odhaduje, že první várka bude obsahovat něco přes tucet Leopardů 2A5. Ale nabádá, aby se ohledně nadějí vkládaných do tanků lidé drželi reality.

Zejména zdůrazňuje, že Leopard 2 nebude wunderwaffe, tedy zázračná zbraň. A to i kdyby je Ukrajina provozovala dlouho a v dostatečném množství. „Aby měli velký dopad na bojišti, bude Ukrajina muset upravit svou tankovou doktrínu a bude muset být schopná udržet kritické množství tanků v provozu po delší časové období,“ míní.

Podle Gadyho je při dodávkách politika (tj. snaha ukázat zvýšenou ochotu podporovat Ukrajinu) důležitější než vojenská logika a potřeby. Což není neobvyklé, ale může to vést k přehnanému optimismu. Varuje především, že vojenská očekávání mají být realistická a je důležité nepřetížit logistické řetězce, zvláště ty, které dodávají důležitější materiál.

Možnosti a problémy s německými tanky vojenský expert rozebral již o 14 dní dříve. Předně, pochybuje, že by Ukrajina mohla ze západních tanků (v počtu přibližně 90–150 kusů) sestavit více než jednu nebo dvě tankové brigády, které budou navíc mít podstav. Připomíná, že ukrajinská mechanizovaná brigáda by měla mít 20 až 30 funkčních tanků a tanková brigáda pak 60 až 100 funkčních tanků. Ukrajinská armáda válku začala dle Gadyho s šesti tankovými brigádami, z toho čtyři byly aktivní a dvě v záloze. A třinácti mechanizovanými brigádami, jedenácti aktivními a dvěmi v záloze.

Nerozporuje, že západní tanky třetí generace jsou působivé zbraně. Aby bylo začlenění tanků úspěšné, musí se dle experta změnit ukrajinský tankový výcvik, posílit logistika, protože budou mít jiné nároky na zásobování a náhradní díly, Ukrajinci budou muset mít dostatek munice do tanků, která už je teď nedostatková, a také náhradních dílů, zejména hlavní pro tanky. A budou muset vybudovat opravny jak na území Ukrajiny, tak mimo ni. Gady podotýká, že provozovat tři druhy západních tanků bude pro Ukrajinu logistická noční můra (tj. pokud tanky dodá Británie, Francie nebo USA), ale bude to zvládnutelné.

Tanky nepochybně posílí útočné schopnosti Ukrajiny, soudí Gady. Ale nebudou všelékem. Ukrajina pak potřebuje transporty, bojová vozidla pěchoty, dělostřelectvo, systémy protiletecké obrany, nemluvě o munici. „Ty jsou zrovna tak důležité, ne-li ještě důležitjší,“ podotýká expert.

Kromě toho – pro západní tanky bude Ukrajina potřebovat i západní vyprošťovací vozidla. Později podotkl, že některá vyprošťovací vozidla již Ukrajina dostala, konkrétně Bergepanzery 2. A nesmí se samozřejmě zapomínat ani na tankové transportéry. Pokud je mít nebude, bude účinnost tanků omezena.

Německé ministerstvo obrany prý má detailní seznam všech Leopardů, které má Bundeswehr k dispozici, už od začátku léta 2022. Dodat by mohl údajně celkem 19 Leopardů 2A5. Tyto Leopardy prý při cvičeních „hrají roli nepřátelských cílů“, tedy představují při cvičeních nepřátelské tanky. „Dle seznamu má Bundeswehr dohromady 312 Leopardů 2 různých typů a konfigurací. Z toho 99 prošlo minulý květen údržbou a opravou a jeden už byl odepsán,“ uvádí Gady ze zdrojů Spiegelu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…