Telefonát s Čínou. Zeman se vložil do dění kolem války na Ukrajině. Toto řekl Si Ťin-pchingovi

05.03.2023 12:10 | Kauza

V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News v neděli vystoupil prezident republiky Miloš Zeman. Podle Zemana vláda Petra Fialy (ODS) dělá velkou chybu, když bere peníze bezbranným lidem, což jsou i senioři. A doporučil, kde měla vláda peníze skutečně vzít. Poté shrnul svou politickou kariéru, která trvala 30 let. S pauzou na chalupě na Vysočině. Hájil svou politiku vůči Číně, kritizoval obrat k Tchaj-wanu, poslal vzkaz prezidentovi Petru Pavlovi a vzkaz Andreji Babišovi (ANO). A nakonec i vzkaz novinářům.

Telefonát s Čínou. Zeman se vložil do dění kolem války na Ukrajině. Toto řekl Si Ťin-pchingovi
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Hned v úvodu prezident Zeman řekl pár slov k souboji opozice s vládou o valorizaci penzí. „Sněmovna není v rozvratu, ale na druhé straně, opozice má svaté právo pro obstrukce a já její důvody chápu. Dnešní vládní koalice ještě jako opozice obstruovala rovněž, např. kvůli EET. Takže si nemají vzájemně co vyčítat,“ začal Zeman.

A pokračoval: „V pátek jsem na tiskové konferenci s maďarskou prezidentkou říkal, že dobrý stát má chránit ty, kteří se ještě nemohou bránit, a nešetřit na těch, kteří se už nemohou bránit. Tedy děti a důchodce. A stát, který chce šetřit na důchodcích, není dobrý stát.“

„Legislativní nouze se vyhlašuje pouze v případě katastrofy, ať už ekonomické, hospodářské, nebo pandemie,“ zdůraznil prezident.

Moderátorka připomněla, že za poslední dobu vzrostly důchody o 30 procent a jejich výše je na 50 procentech průměrné mzdy.

Podle Zemana to ale nemění nic na tom, že český stát bude šetřit na důchodcích. „Místo toho, aby se vláda vrátila k superhrubé mzdě, která by do rozpočtu přinesla mnohem více peněz. Proti 13 miliardám u této valorizace stojí 90 miliard ze zrušení superhrubé mzdy. Ale já jsem prosadil, že zrušení superhrubé mzdy má platit dva roky. Bylo to uvedeno v důvodové zprávě k zákonu a bylo to řečeno na mikrofon, ale tato vláda to nedodržela,“ zlobil se Zeman. Vláda podle něj přiživuje růst dluhu a tím přiživuje i inflaci.

„Základním důvodem, proč to vláda udělala právě tak, je prezidentská volba, protože tato vláda nechtěla, aby se mluvilo o valorizaci důchodů, o vyšším zdanění nemovitostí nebo o nových regulačních poplatcích ve zdravotnictví. A to je podvod na voličích,“ nešetřil Zeman ostrými slovy.

Poté Zeman doporučil vládě a opozici, aby se dohodly nad podobou důchodové reformy, protože jestli tak neučiní, mohou se obstrukce opakovat. „Zvlášť když jsem včera viděl, že řídící schůze je poněkud neschopný,“ přisadil si Zeman v reakci na to, že když šéf ANO Andrej Babiš odmítl odejít od řečnického pultíku, byl mu vypnut mikrofon. Podle Zemana k tomuto vůbec nemělo dojít. Mělo prý dojít k tomu, že se schůze přeruší a předsedové parlamentních klubů se sejdou k jednání. To se pak stalo.


Prezident republiky Miloš Zeman v Partii s moderátorkou Terezií Tománkovou. (Screen: Prima)

Zeman dal najevo, že kdyby ještě byl prezidentem, zákon o zpomalení růstu penzí by vetoval, ale jedním dechem dodal, že už bude na prezidentovi Petru Pavlovi, jak se k zákonu postaví.

Poté se zastal guvernéra ČNB Aleše Michla, kterého sám jmenoval. Konstatoval, že nový guvernér dělá dobře, když bojuje s inflací přes posilování kurzu koruny. „Zvyšování úrokových sazeb, to činil Michlův předchůdce Jiří Rusnok a prodražil tím hypotéky, což podle Zemana byla chyba.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28576 lidí
Stejně tak konstatoval, že měl Aleš Michl již dostat prověrku na přísně tajné, nebo měl Národní bezpečnostní úřad říct, proč ji Michlovi nedá. Podle zvoleného prezidenta Petra Pavla by to mohl být důvod k Michlovu odchodu z čela ČNB. Jenže podle Zemana je tato interpretace problematická. „Prezident jmenuje guvernéra, ale nikde není řečeno, že prezident může také guvernéra odvolat. Takže při pokusu o to může dojít k právním sporům. Ale já naprosto chápu, že je mnoho slimáčků a málo kapustičky a bude třeba obsadit některá místa,“ konstatoval se smíchem končící prezident.

Podle Zemana je úkolem prezidenta republiky podporovat exportní politiku, protože česká ekonomika stojí na exportu. Zeman v této souvislosti zmínil i to, že export z Číny do Česka je velmi výrazný. Teď je podle Zemana třeba podpořit ještě český export do Číny, případně působení českých firem v Číně. „Já jsem to dělal,“ zdůraznil Zeman. „Ale nezapomeňte, že vedle investic, o kterých se pořád mluví a které byly narušeny tou protchajwanskou politikou – na kterou Čína reaguje asi tak, jak by se reagovalo, kdybychom u nás podporovali Henleina –, je tu i další aktivita,“ upozornil Zeman.

Posléze hájil svou vstřícnost k Rusku. Až do ruského vpádu na Ukrajinu podle Zemana platilo, že ji bylo třeba rozvíjet. Ale vpád ruské armády na celé území Ukrajiny byl překročením červené čáry, kterou to ruský prezident Vladimir Putin přehnal, a v té chvíli bylo třeba podle Zemana obchodním zájmům nadřadit zájmy bezpečnostní.

Zeman se v té souvislosti vrátil k Číně. „Já jsem vedl asi hodinový rozhovor s čínským prezidentem (Si Ťin-pchingem, pozn. red.) a apeloval jsem na něj, aby nepodporovali ruskou invazi,“ řekl Zeman. Čína podle Zemana Rusko vojensky nepodporuje, což znamená, že v budoucnu může Čína sehrát i roli mediátora při mírových jednáních.

Poté posla vzkaz nově zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi – že vedle dnů oslav přijdou také dny všední.

Zeman se podle svých vlastních slov i během všedních dnů snažil posilovat moc prezidenta, protože pokud je hlava státu volena přímo, její legitimita je vyšší a pravomoci prezidenta mají být posíleny. Podle Zemana je zapotřebí vrátit prezidentovi republiky legislativní iniciativu. „Ta byla, mimochodem, odňata Václavu Havlovi, což možná nevíte,“ podotkl Zeman.

Vedle toho by mělo být podle Zemana posíleno veto prezidenta. Prezident má za to, že prezidentské veto by mělo být možné přehlasovat, avšak ne silou 101 hlasů, ale silou alespoň 120 hlasů z celkového počtu 200 poslanců.

Ovčáček, Mynář, Nejedlý a Kruliš

A věnoval pár slov svým spolupracovníkům. Prý neví, co bude po odchodu z Hradu dělat jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Podnikatel Martin Nejedlý působil podle Zemana na Hradě jako spojka na další české podnikatele, neboť řadu z nich osobně zná.

Vrátil se i k poslední prezidentské kampani. Petr Pavel se podle Zemana prezidentskou kampaní z velké části promlčel. „Pan Babiš se prezidentskou kampaní prostěžoval. Stěžoval si např. na novináře. Já jsem novináři většinou pohrdal, ale nikdy jsem je neoznačoval za své nepřátele, protože bych je tím zbytečně povyšoval,“ zmínil Zeman. A jedním dechem připomněl, že i Winston Churchill tvrdě útočil na své oponenty, a to i na ženy-poslankyně.

„Pane prezidente, my ale žijeme v jiné době,“ reagovala moderátorka.

„Žijeme ve stejné době. A kéž bychom měli alespoň takové politiky, s takovou vůlí jako byl Winston Churchill,“ kontroval Zeman s tím, že by se rád alespoň částečně vrátil do 40. let minulého století. „S výjimkou druhé světové války,“ zdůraznil.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Z Tománkové, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTraper , 05.03.2023 12:47:04
se stala postupně úplná princezna Blběna. Asi jí to nařídila americká CNN News. Bohužel. Škoda její, škoda naše. Mělo by se změnit heslo na standartě. ne pravda vítězí, ale prachy vítězí.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …