Televizní vzpomínka na 11. září od tehdejšího náčelníka štábu: Bylo správné tehdy jít do Afghánistánu

11.09.2014 19:26

Bývalý náčelník Generálního štábu AČR a generál v záloze Jiří Šedivý ve čtvrtečním Interview ČT24 rozebíral válku s terorismem. Dnes je tomu třináct let od teroristického útoku na New York. V úvodu poznamenal, že v této válce někdy vyhráváme a někdy to skřípe. Armády se totiž musely po 11. září přizpůsobit řadě změn. Věnoval se především pochmurné situaci okolo tzv. Islámského státu.

Televizní vzpomínka na 11. září od tehdejšího náčelníka štábu: Bylo správné tehdy jít do Afghánistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý

„Pořádně jsme neznali a ještě pořád neznáme mentalitu islámského světa, to je podle mě velký problém,“ podotkl Šedivý. Ukazuje se to podle něj v Afghánistánu, Libyi či Sýrii. Západ sice dokázal vojensky vítězit, ale následně nedokázal změnit myšlení lidí na daném území. „Ta situace bude pravděpodobně velmi výbušná i do budoucna, uvedl host pořadu na adresu Afghánistánu. Na počátku tisíciletí ale bylo prý správné jít válčit do Afghánistánu, neboť šlo o zemi, která ve své době byla největším výcvikovým táborem teroristů. Bylo to tedy správné rozhodnutí, byť se podle Šedivého dnes může jevit jako sporné.

V řadách Islámského státu prý působí i agenti Západu

Islámský stát je podle Šedivého ještě hrubší, než bývala Al-Káida, což je hrozivé. „Já si myslím, že je to tendence, která v tom radikálním islámu začíná převládat,“ upozornil generál v záloze. „Já si myslím, že ta situace je alarmující. Oni se nezastaví, oni půjdou tam, kam jim to dovolíme, a irácké síly bohužel nejsou v takové kondici, aby se mohly této organizaci postavit,“ podotkl bývalý náčelník generálního štábu. V řadách Islámského státu prý najdeme i profesionální a zkušené vojáky ještě ze Saddámovy armády. Někteří z nich prý byli školeni i v Československu. Novou iráckou armádu ale také učili čeští specialisté.

Na druhé straně poznamenal, že v řadách Islámského státu se jistě pohybují i agenti západních tajných služeb.

Česká armáda

Bývalý náčelník také popsal, jak by měla vypadat česká armáda. „Měli bychom mít vševojskovou armádu, která má významné prvky specializovaných vojsk,“ popsal ideální stav Šedivý. To zahrnuje i tankové, ženijní či vrtulníkové jednotky. Posledně jmenované prý mají před sebou ještě velkou budoucnost.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…