Telička: ANO by mělo vládnout v koalici, nebo s podporou demokratických stran. Kompromisy jsou mu cizí

10.11.2017 20:31

Vládu chce mít předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš složenou do ustavující schůze sněmovny. Nově zvolení poslanci se poprvé sejdou dvacátého listopadu. Šéf ANO přiznal, že několik kandidátů na ministerský post jeho nabídku odmítlo. Jaký kabinet je nepravděpodobnější a proč dál zůstává europoslancem za ANO, když se s ním názorově rozešel, nejen takové otázky položila v pořadu Interview v ČT24 moderátorka Světlana Witowská místopředsedovi Evropského parlamentu Pavlu Teličkovi.

Telička: ANO by mělo vládnout v koalici, nebo s podporou demokratických stran. Kompromisy jsou mu cizí
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Pavel Telička se těsně po volbách vyjádřil, že pro Česko by byla nejlepší taková koalice, ve které by nebyly nebo tichou podporu nepřislíbily strany SPD a KSČM. Dnes navíc kolega Teličky, europoslanec Ježek, vyzval hnutí ANO, aby se této koalici vyhnulo.

Zatím vše směřuje ale k tomu, že vzniká menšinová vláda s tichou podporou komunistů, což je podle Teličky velmi něšťastný vývoj. „Pokud tomu tak bude, vše, co se zde podařilo vybudovat, by se začlo pomalu sypat. To, že se vedou jednání s SPD a KSČM, je velmi problematické,“ řekl Telička s tím, že je pro něj nepředstavitelná představa, že by SPD mělo zastávat některé funkce.

Andrej Babiš uvažuje o tom, že zdaní církevní restituce, což je jedna z podmínek komunistů pro tichou podporu vlády, s takovým krokem ale Telička nesouhlasí. „Pokud už k tomu byly přijaté příslušné akty, tak si stojím za tím, že je třeba zůstat u toho, co bylo předmětem politických jednání, předmětem dohody a co se promítlo do příslušných právních norem,“ upřesnil Pavel Telička.

Do koalice s Andrejem Babišem nikdo kromě SPD jít nechce. Má vlastně Babiš jinou možnost, než sestavovat menšinovou vládu a říct si o podporu například komunistům? Podle Teličky by se měl Babiš řídit tím, že vítězství a vládnutí by nemělo být za každou cenu. „Mělo by se vládnout v koalici, nebo s podporou demokratických stran. Jinými slovy, je na hnutí ANO, aby zvážilo, co je hlavním předmětem, že demokratické strany s ANO nechtějí tvořit koalici a podporovat menšinovou vládu. Babiš by měl hledat kompromis,“ dodal Telička.

„Ježek říkal, že podporovat menšinovou vládu hnutí ANO na daných programových cílech může být možné po určité období, jakoby na zkoušku,“ sdělil Telička s tím, že neví, zda to není spíše naivní, ale i tak lze k tomu přistoupit. „Tato země každopádně stabilní vládu potřebuje a všechny strany by už měly udělat nějaký krok, aby se mohlo pokračovat v pozitivním duchu, který je tu od roku 1989,“ míní Telička.

Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec dnes řekl, že ANO směřuje k předčasným volbám, jednání o vládě je mlha, a ANO se tak pokusí získat ještě větší podporu voličů v předčasných volbách. Slovům Chovance ale Pavel Telička nevěří a Chovanec se podle něj příliš utápí v hypotézách a spekulacích. „Přijde mi groteskní a nevím, co ho k tomu vede a odkud čerpá,“ diví se a dodává, že Babiš je člověk, který se jen tak nevzdává a neustále nekalkuluje jako Chovanec.

Novým ministrem zahraničí podle všeho bude Martin Stropnický, který je dosavadním ministrem obrany, což je podle Teličky velmi dobrá volba, protože Stropnický má skvělé předpoklady vykonávat tento post. „Působil v diplomacii, umí cizí jazyky, vyzná se v zahraniční politice a vyzkoušel si vládní křeslo,“ uzavřel Telička s tím, že je potřeba, aby měl Stropnický jasnou vizi a identifikoval se s klíčovými pilíři české zahraniční politiky. Pokud ale bude prezidentem Miloš Zeman, který je v interakci s ministrem zahraničí, nemusí to mít Stropnický jednoduché a bude potřeba, aby byl v rozhodování tvrdší než předešlý ministr zahraničí.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …