Telička z Bruselu apeluje, aby nepopravovali Mursího. Velký muftí by to prý měl prozkoumat

19.05.2015 14:01

Frakce ALDE kritizuje trest smrti pro bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího a dalších více než sto osob zapojených do hromadného útěku z vězení, k němuž došlo během povstání proti Husnímu Mubarakovi v roce 2011. Frakce vyzývá egyptského Velkého muftího, aby tento rozsudek přehodnotil.

Telička z Bruselu apeluje, aby nepopravovali Mursího. Velký muftí by to prý měl prozkoumat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Telička (vlevo)

„Egypt musí respektovat své mezinárodní závazky a vládu práva. Hromadné procesy a rozsudky jsou v přímém rozporu s právem jedince na spravedlivý proces. Rozsudek v Mursího případu ukazuje zavrženíhodnou lhostejnost vůči mezinárodně akceptovaným standardům lidských práv,“ uvedl předseda frakce ALDE Guy Verhofstadt.

„Egypt ještě může ukázat světu, že je schopen respektovat mezinárodní právo a zaručit svým občanům přístup ke spravedlnosti. Trest smrti je principiálně špatný, ale tyto procesy měly navíc politickou motivaci. Egypt potřebuje usmíření, nikoli popravy,“ dodal Guy Verhofstadt.

Proti rozsudkům je přípustné odvolání, přičemž se očekává, že konečný verdikt padne 2. června. Podle egyptských zákonů jsou tresty smrti přezkoumávány Velkým muftím coby oficiálním vykladačem islámského práva v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…