Téměř 10 tisíc na hodinu? Takhle platí Dobeš

15.01.2012 22:33

Ministr školství Josef Dobeš (VV) vypsal zakázku za 99 milionů korun. Externí právníci mají za 9500 korun na hodinu pomoci řešit problém s projekty kritizovanými Evropskou komisí. Napsal to ve svém nejnovějším vydání časopis Týden.

Téměř 10 tisíc na hodinu? Takhle platí Dobeš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Kvůli chybám hrozí ministerstvu školství pozastavení čerpání v programu s rozpočtem 53 miliard korun. Dobeš již dříve řekl, že kdyby ministerstvo peníze z fondů EU nevyčerpalo, rezignuje.

Problémy s čerpáním dotací vyšly najevo na sklonku loňského roku, podle bývalého šéfa sekce pro fondy EU Jana Vituly (TOP 09) je zastavení čerpání jisté. Audit komise totiž ukázal chyby v zadávání veřejných zakázek i v kontrolním systému. Podle Vituly bude mít nyní ministerstvo dva měsíce na přípravu opatření, další dva měsíce pak bude Evropská komise zkoumat, jak systém funguje. V rozhovoru pro Rádio Impuls Dobeš počátkem tohoto týdne řekl, že v souvislosti s obtížemi při čerpání dotací požádal ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) o kontrolu 200 projektů. Prověrka má podle něj předejít případným chybám a zabránit dalším potížím s dotacemi.

Zakázka snů, pohádkový plat

Týden uvádí, že ačkoli má ministerstvo své právníky, problém mají pomoci řešit externisté, vypsaná zakázka je prý "snem všech advokátních kanceláří". Kdo ji získá, bude mít podle Týdne na starosti evropské projekty a jejich "korekturu". "Předpokládá se poskytnutí dalších právních služeb v rozsahu 10.800 hodin," cituje časopis ze zadávacího formuláře.

Odměna je podle Týdne "pohádková" - 9500 korun za hodinu. "Tato odměna je naprosto neadekvátní. Hrubě porušuje zásadu hospodárnosti," řekl Týdnu právník organizace Transparency International Vladan Brož. Vitula uvedl, že s případnou pomocí externích právníků se vždy počítalo, ale uvedenou cenu označil za "dost přemrštěnou". Podle mluvčí úřadu Kateřiny Savičové jsou ale služby "nutnou podmínkou efektivního čerpání peněz z evropských fondů".

Týdeník také píše, že vybraní právníci podepíšou smlouvy na čtyři roky, tedy na dobu delší, než je Dobešův mandát.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…