Temná slova o Mirku Topolánkovi: Musel vědět...

14.12.2016 6:31

Bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák se v rozhovoru pro server Aktuálně.cz rozpovídal o tom, jak to v české politice chodilo za někdejšího šéfa Bezpečnostní informační služby Jiřího Langa. Lang prý šel politikům na ruku. Komentář k tomu přidal někdejší náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj za ČSSD a šéf Úřadu vlády Ivan Přikryl, podle něhož Randák pomohl ochránit demokracii, ale Mirek Topolánek se mu zle odměnil.

Temná slova o Mirku Topolánkovi: Musel vědět...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Randák

Jiří Lang dlouhá léta vedl BIS a teď podle všeho povede národní bezpečnostní úřad. Podle Karla Randáka to ale není dobrá volba, a to i navzdory tomu, že se zdál být dobrým ředitelem tajné služby.

„Ono těch skandálů kolem BIS bylo poměrně dost, ale pravda je, že se všechno podařilo nějakým způsobem ututlat. A je otázka, za jakou cenu ty skandály byly ututlávány. A ten samotný fakt, že tam byl 13 let, nevypovídá o tom, že ten člověk byl nějakým vynikajícím ředitelem. Vypovídá to spíš o tom, že se v daném prostředí dokázal dobře pohybovat a zavděčit se všem. To by samozřejmě jako ředitel tajné služby neměl. Jako ředitel služby si musíte zachovat určitou nezávislost a někdy se do konfliktu s politickou garniturou prostě musíte dostat,“ věří Randák.

Ředitel tajné služby má být podle Randáka loajální ke státu, a ne ke konkrétním osobám, ale v případě Jiřího Langa tomu tak vždy nebylo.

Anketa

Vadí vám, že o Vánocích budou zavřené supermarkety a velké prodejny?

20%
hlasovalo: 6588 lidí

„Za dob Mirka Topolánka byly aféry s Markem Dalíkem, a nebyla jen jedna. Nejen aféra s pandury, která se dostala k soudu. To už se ale psalo v té době, kdy bylo jasné, že tajná služba o tom obchodu s pandury musela něco vědět. Jinak by to nebyla tajná služba nebo by neplnila svůj účel a úkoly, které má vůči státu,“ přidal Randák příklad.

Správný šéf tajné služby by měl informovat premiéra o různých podezřelých kauzách, a pokud premiér nezačne adekvátně reagovat, ředitel tajné služby k tomu podle Randáka nesmí mlčet.

Celý rozhovor naleznete zde.

V rozhovoru padlo také jméno poslance ODS Marka Bendy. Randák ocenil premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) za to, že Langovi nabídl další práci, takže se postaral o tajného agenta, jenže je to jeden z mála příkladů, kdy to stát opravdu učinil.

„Já mohu uvést příklady několika ředitelů tajných služeb, po kterých neštěkl pes. A nechci ani zcela úmyslně uvádět svůj příklad, protože pak bych se doslechl od Marka Bendy, že jsem zhrzený ředitel a že se snažím jen mstít,“ zaznělo z úst Randáka. Sám je rád, že byl vyhozen a nemusí dnes jako agent komunikovat se současnými politiky.

Někdejší šéf Úřadu vlády Ivan Přikryl se na sociální síti Facebook Randáka důrazně zastal.

„Karel Randák byl ten, komu Topolánek hodně ublížil. Byl dokonalý profesionál sloužící vlasti, neovlivnitelný. Pár let jako šéf úřadu vlády jsem s ním komunikoval,“ napsal ke článku Přikryl na sociální síti Facebook. Randák podle jeho názoru pomohl ochránit českou demokracii, když bránil před pár lety připravovanému sloučení Úřadu pro zahraniční styky a informace a BIS. „Slučování služeb je vždy krok samoděržaví, tedy od demokracie k totalitě. A ta nemusí být jen komunistická, také si ji lze koupit!!!“ uzavřel varovně někdejší důležitý úředník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…