Temné dopady vykopnutí Řecka z eurozóny: Bude to prý drahé i pro nás. Z Německa zazněla neuvěřitelná věc

07.07.2015 7:11

Nové kolo jednání o krachujícím Řecku začne dnes v Bruselu. Řekové v nedělním referendu řekli jasné ne úsporným opatřením a reformám navrhovaným věřiteli, premiér Alexis Tsipras tak věří, že má nyní lepší vyjednávací pozici. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Temné dopady vykopnutí Řecka z eurozóny: Bude to prý drahé i pro nás. Z Německa zazněla neuvěřitelná věc
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Představitelé eurozóny se však nechali slyšet, že Řekům ustupovat nehodlají. Jak uvedl šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, výsledek referenda je velmi politováníhodný pro budoucnost Řecka. Německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel pro změnu uvedl, že bankrot Řecka je velmi blízko. Podle šokujícího prohlášení Gabriela by se všechny země eurozóny měly zároveň připravovat na humanitární pomoc, kterou bude členská země EU potřebovat.

Všem státům eurozóny by totiž uškodilo, kdyby se Řecko vrátilo k drachmě a poškodilo tak společnou měnu euro. Odchod Řecka z eurozóny by byl navíc nejen extrémně nákladný pro Řecko, ale i pro další země.

Podle serveru E15.cz řecké „ne“ přiblížilo návrat drachmy. Rozhodne následujících čtrnáct dní, ve kterých se politici euroskupiny a úředníci Evropské centrální banky mají shodnout na osudu řeckého finančního systému, a tím i budoucnosti tamní ekonomiky. Do 20. července totiž musí Atény uhradit 3,5 miliardy eur půjčených od ECB. V případě, že tak neučiní, mohou bankéři uzavřít úvěrový kanál. „Pokud nenastane zásadní obrat, je návrat k drachmě zřejmě základním scénářem,“ uvedl pro E15.cz partner PwC Pavel Kříž. Celý text z E15.cz čtěte ZDE.

Nový návrh reforem

Tsipras dnes zřejmě v Bruselu představí nový návrh reforem, ve kterém bude i požadavek odpuštění části dluhu, zřejmě ve výši 30 procent. Jak však píší Hospodářské noviny, podle místopředsedy Evropské komise Valdise Dombrovskise řecké „ne“ ještě více prohloubilo propast mezi Řeckem a ostatními zeměmi eurozóny. Pro smírnější jednání jsou však stále Francie či Itálie.

Hlavním Tsiprasovým úkolem je dojednání obnovení nouzových půjček od Evropské centrální banky. Šéf ECB Mario Draghi chce od evropských lídrů, aby se za nouzové půjčky řeckým bankám zaručili. Jinak půjčky nechce obnovit. 

Řecko v současné době dluží mezinárodním věřitelům 320 miliard eur. Nejvíce dluží Německu a Francii. 

Zajímavé je, že i když burzy cenných papírů po referendu klesly, panika nepropukla. Většina hráčů na burzách totiž podle Calla Hendersona z ústavu Standard Chartered vyčkává právě na dnešní Tsiprasovo jednání v Bruselu.

Banky balancující na hraně bankrotu se však negativně projevují na stavu řeckých firem, které se topí ve ztrátách. Ze šedesáti společností jich ve ztrátě podle Hospodářských novin skončilo loni třiatřicet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…