Temné signály Fialovi ještě před ustavením vlády. Radost opadá

03.11.2021 9:45 | Ze sítí

Koaliční smlouva mezi SPOLU a PirSTAN už je dohodnutá, zbývá podepsat. Nová vláda tak získává konkrétní obrysy. Například už se ví, že v ní bude hned o několik postů více než ve vládě předchozí, třeba post ministra pro evropské záležitosti. A tento fakt neunikl kritice. Pražský zastupitel za ANO už mluví o trafikách a na internetu už se mluví o korytech. „Začínám mít pocit, že volit SPOLU byla chyba,“ svěřila se jedna PR specialistka.

Temné signály Fialovi ještě před ustavením vlády. Radost opadá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Pět stran, které ve volbách kandidovaly ve dvou koalicích, se domluvilo na podobě budoucí vlády, což předsedové stran oznámili v sociálních médiích. Dohromady bude vláda osmnáctičlenná, kdo bude na které židli sedět však není jasné. Přibude ministr pro legislativu a pro evropské záležitosti. „Nejsou to nová ministerstva, tyto posty se objevily už v minulých vládách,“ vyjádřil se k novým postům předseda ODS Petr Fiala.

Komentátor a hlavní hvězda Šťastného pondělí Jindřich Šídlo měl k sestavení vlády poznámku, že takhle rychle vznikla vláda naposledy v roce 2010. Ovšem tehdy se jednalo o vládu Petra Nečase, která padla po zásahu ÚOOZ pod vedením Roberta Šlachty.

Komentátor HN Petr Honzejk si pro změnu kopl do prezidenta: „Všechno je jednou poprvé. V pondělí bude například  podepsána koaliční smlouva nové vlády, aniž by prezident byť i jen naznačil, že člověka, který má vládu vést, jmenuje premiérem. Doufejme, že je to také naposled.“

Právník Martin Chmela glosoval situaci, že „Petr Fiala je prvním polistopadovým premiérem, který přivede komunisty k moci“.

Poměrně značnou pozornost pak vyvolal plán, aby nová vláda měla 18 členů. „Zajímalo by mě, jestli rozšíření počtu členů vlády je vyvoláno nutností, nebo jen způsobem jak udržet pohromadě ve vládě pět stran, aby se nikdo necítil zkrátka. Ale věřím, že nám to brzy politici vysvětlí. Určitě se jich budou novináři dneska ptát, jaká je v tom logika,“ poznamenal ředitel zpravodajství TV Nova, Kamil Houska.

Nebyl zdaleka sám, kdo tento počet plánovaných ministrů komentoval. „Daň za nutnost široké koalice pro porážku zemanobabišismu – ale 18členná (!) vláda a 6 (!) místopředsedů Sněmovny (proč ne 2? Nebo OK, kvůli střídání v řízení schůzí 3)? To není nejlepší začátek nové vlády. Takhle se stát a byrokracie nezmenšují,“ mínil editor zahraniční redakce Deníku N, Jan Kudláček.

Do koalice se za tuto údajnou nešetrnost pustil pražský zastupitel za ANO, Ondřej Prokop. „Trafiky byly rozděleny. 18 ministrů oproti 14 za vlády Andreje Babiše! To ta vaše ‚vláda úspor‘ hezky začíná. Kolik budete zřizovat náměstků a dalších trafik pro všechny hladové krky vašich slepenců? A šetřit budete pak asi hlavně na obyčejných lidech? Hlavně ne na sobě, že?“ tepal za oznámené plány senátora Czernina.

Z toho, že Česko bude mít ministra pro vědu, výzkum a inovace se radoval politolog Miloš Gregor, který doufá, že se to projeví na důležitosti dané oblasti. „Neříkala ta vláda něco k šetření a zmenšení počtu úředníků?“ rýpl si místostarosta Židenic, Petr Kunc, kterého TOP 09 ze svých řad vyloučila.

„Nová vláda bude muset přistoupit k tvrdým úsporám. Rozhodla se proto zřídit 3 nová ministerstva: Ministerstvo šetření, Ministerstvo úspor a Ministerstvo pro redukci počtu ministerstvev,“ přisadil si Petr Kapounek. „To jste se teda hezky předvedli. Mělo se šetřit a vy nové ministerské posty? Stanjura má zálusk na finance? Opravdu? Už se těším na to, až představíte vládu. Nevím, jestli jsem radši neměla volit to ANO. Začínám mít pocit, že volit SPOLU byla chyba,“ kritizovala pak koalici PR specialistka Milena Novotná.

„Změna už nastala. A protože v koaliční smlouvě nebudou pro nikoho kontroverzní témata, čekají nás 4 roky mírné údržby. Plná koryta pro partaje, vysoko do žlabu pro lidi...“ shrnul svůj názor Martin Palát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…