Tenhle miliardář zájmy chudiny hájit nebude. Sledovali jsme s Jiřím Dolejšem, jak Babišovi "roste sloupec"

08.10.2016 17:08

REPORTÁŽ Zatímco hlasování v krajských a v prvním kole senátních voleb skončilo ve 14:00, ve volebních štábech politických stran to ještě před uzavřením volebních místností nebývale vřelo. „Příchuť tragikomična by mělo, kdyby si plácly dvě megastrany a uplácaly by hlavní koalici v krajích,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz v tu chvíli ve volebním štábu KSČM místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Jsme ale rozhodně partnery pro vyjednávání,“ namítl.

Tenhle miliardář zájmy chudiny hájit nebude. Sledovali jsme s Jiřím Dolejšem, jak Babišovi "roste sloupec"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš se obává toho, že to bude především ČSSD a hnutí ANO, kdo si v krajích plácne a utvoří koalice.

„Když si uvědomíme ten hlavní předvolební duel, který ani tak nebyl o krajích, jako spíš to byl duel mezi Sobotkou a Babišem, tak kdyby si nakonec tyhle dvě megastrany plácly i tady a uplácaly by hlavní koalici v krajích, stejně tak jako v centru, tak to by bylo pikantní. Ale měla by se projevit váha levicového vládnutí. Rozhodující roli v tom vyjednávání by ale měly mít krajské reprezentace,“ řekl Dolejš ParlamentnímListům.cz.

A s kým by komunisté nechtěli rozhodně nikdy jít do koalice? Prý to jsou ti, co vládli v krajích do roku 2008, tedy ODS a TOP 09. „Tam je totiž mezi námi velké programové nedorozumění, takže tam se vnucovat nebudeme. Stejné platí i pro lidovce, byť samozřejmě říkají, že ‚odmítají‘, ale pak vždy u nich platí něco jiného,“ poznamenal Dolejš. „Věřím ale, že v krajích ČSSD bude sedět. Jestli to budou nějaká lokální sdružení, jako Starostové, tak to uvidíme,“ naznačil budoucí možnost pro KSČM.

U hnutí ANO mu prý velmi vadí to, že je jakýmsi uskupením pro ty bohatší.

„Asi těžko čekat od miliardáře, že bude hájit zájmy chudiny, byť je to pragmatik. Je to ale pravicový politik a miliardář, takže tímto je dán stav k levici a k typu strany jako je KSČM,“ spekuluje negativně Dolejš o nějaké možné dohodě s hnutím ANO. Na samotném Babišovi mu prý „nevoní“, jak se staví k tomu, co provede se svým majetkem.

„Je jasné, že ten zákon o střetu zájmů se dá obcházet, ale také by se o politicích, kteří ten zákon obchází, mělo vědět. Zákon o střetu zájmů samozřejmě nevyřeší všechno, ale prolínání ekonomiky, politiky a médií v pořádku určitě není. Žádný další krok k oligarchizaci by nám rozhodně nemohl dělat radost,“ uvedl k tomu místopředseda KSČM.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš jen před pár dny poprvé řekl, jak zareaguje na novelu zákona o střetu zájmů, podle níž nebude moci jako člen vlády vlastnit média a jeho firmy nebudou moci získávat dotace a veřejné zakázky. „Udělali lex Babiš, takže já musím teď všechno prodat a dám to pravděpodobně do nějakého fondu, protože asi ten fond pak bude nezávisle investovat,“ řekl Babiš tento týden na poslední debatě lídrů deseti stran před krajskými a senátními volbami v České televizi.

Zákon, který omezí členy vlády, prošel zatím ve Sněmovně hlasy ČSSD, lidovců, ODS, TOP 09 a komunistů. Senát teprve bude o zákonu hlasovat, pokud projde, ještě jej musí potvrdit prezident Miloš Zeman.

Podle Dolejše se ale i tak problém Babiše s jeho majetkem potáhne dál.

„Samozřejmě, že ano. Nevypadá to, že by Andrej Babiš opouštěl politiku. Bude se muset nějak zachovat, ale problém jako takový (s jeho majetkem) bude pokračovat,“ doplnil k tomu místopředseda KSČM.

Volební štáb, v němž politické špičky KSČM čekají na výsledky voleb, je jinak velmi poklidný. Všichni očekávají chvíli, kdy dorazí předseda KSČM Vojtěch Filip, novinářům zodpovídali dosud dotazy místopředsedové strany – vedle Dolejše tedy Josef Skála a Petr Šimůnek.

Asi tři desítky novinářů mají k dispozici bufet s gulášem, s řízečky, obložené mísy se šunkou a sýry, nechybí ani ovoce a zelenina. Ke kávě mohou novináři zakousnout i něco sladkého. Politici sedí mezi novináři, takže o jakési „politické odtažitosti“ se rozhodně v ulici Politických vězňů nedá hovořit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…