Tenkrát hrozilo násilí. Kauza ,,Klaus poslal peníze do SSSR": Pamětník se ozval

10.06.2021 11:11

Vydavatelství Economia svým článkem značně rozčílilo bývalého prezidenta Václava Klause, když naznačovalo, že poskytl Sovětskému svazu půjčku v hodnotě 1,3 milionu dolarů. Už na začátku do této investigativní teorie nastřílel několik děr bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer. V Reflexu ji nyní rozebral podrobně. Verze o půjčce je podle něj „pitomina“. A navíc, úvahy o tom, že by se dala tehdy dohoda se Sovětským svazem zrušit, jsou podle něho liché. „V zemi byla v té době početná sovětská vojska. Zdálo se mi absurdní, že by v té době někdo vůbec považoval za možné provokovat Sověty nějakým rozbíjením obchodních dohod, uzavřených předchozími vládami,“ řekl.

Tenkrát hrozilo násilí. Kauza ,,Klaus poslal peníze do SSSR": Pamětník se ozval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí
Kauza tzv. ruského dluhu z konce roku 1989 byla kritizována již od začátku, tedy v den, kdy investigativní počin Lukáše Valáška a spol. spatřil světlo stránek deníků vydavatelství Economia. Jedním z prvních, kdo se proti němu ozval, byl bývalý guvernér ČNB, Miroslav Singer.

Proč je článek, který byl doplněn, přepsán a obrán o některé části, nesmyslný, vysvětlil bývalý guvernér v rozhovoru pro Reflex. Připomenul, že Československo mělo v zahraničním obchodu koncem 80. let minulého století přebytky, tedy že do Sovětského svazu vyváželo více, než dostávalo. Účetně byl tento rozdíl veden právě v převoditelných rublech.

Československá komunistická vláda chtěla dle Singera ve vývozu do SSSR pokračovat. Účetně se ovšem tento nepoměr projevoval jako závazek SSSR vůči Československu. A tak vláda krátkodobý závazek překlopila do dlouhodobého úvěru, který měl být splacen dodávkami sovětského zboží v devadesátých letech. Singer upozorňuje, že toto nebylo nic neobvyklého: „Jde o postup, jímž se taková situace řeší často, Německo tak například řešilo své přebytky v zahraničním obchodu s Československem.“

Jak Singer dále upozorňuje, dohodu mezi Československem a Sovětským svazem mělo na starosti Ministerstvo zahraničního obchodu. To koneckonců uvedl i Václav Klaus v ČRo v rozhovoru s moderátorem Krocem, ještě než odešel se slovy: „Vy jste zrůda lidská.“ Smlouvu pak dle dokumentů podepisoval právě ministr tohoto ministerstva či jeho náměstek, nikoliv ministr financí. Ministerstvo financí dle Singera řešilo jen technikálie, protože se jednalo o účetní operaci.

Pokud jde o možnost, že by byla tato smlouva vypovězena, Singer je skeptický. „Hlavní obavou Vánoc 1989 skutečně nebyl zahraniční obchod se Sovětským svazem, ale revanš komunistů. V zemi byla v té době početná sovětská vojska. Zdálo se mi absurdní, že by v té době někdo vůbec považoval za možné provokovat Sověty nějakým rozbíjením obchodních dohod, uzavřených předchozími vládami,“ řekl bývalý guvernér, který tehdy vedl stávkový výbor fakulty. Také se otřel o formulaci, že by Československo půjčilo SSSR 1,3 miliardy dolarů. Tehdy totiž nemělo ani na počítače. Kromě toho, protože se Ministerstvo financí staralo jen o technikálie, tak nemělo žádnou možnost dohodu uzavřenou jiným ministerstvem za jiného režimu bourat.

„Představa, že od nás z nějakého účtu teklo 1,3 miliardy dolarů do tehdejšího Sovětského svazu, je samozřejmě úplná pitomina,“ shrnul bývalý guvernér. Doplnil, že pokud by chtěl být laskavý vůči autorům článku, tak řekne, že materiály nepochopili. Že závazek byl nakonec vyjádřen v dolarech je podle něj důsledek toho, že se Sovětský svaz rozpadl a bylo nutné vyjádřit závazek vůči Československu v něčem standardnějším.

Dluh Ruska jakožto nástupnického státu řešila až vláda Miloše Zemana na konci devadesátých let. A zde Singer říká, že je to „dosti podivný příběh“, který se týká firmy Falkon Capital. Ale je to příběh zcela jiný.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…