Terezín by mohl získat dotace, slíbil Sobotka před šéfem europarlamentu

11.04.2014 18:24

Terezín by mohl získat peníze z nevyčerpaných evropských fondů. Starostce Růženě Čechové to při dnešní návštěvě města slíbil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ghetto z období německého nacismu navštívil s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem.

Terezín by mohl získat dotace, slíbil Sobotka před šéfem europarlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Terezíně

Terezín, který do 90. let sloužil jako armádní posádkové město, se potýká se špatným stavem mnoha objektů. Radnice na jejich opravy nemá dost peněz.

Sobotka: Terezín má  podporu vlády

Schulz po položení květin na národním hřbitově a prohlídce Muzea ghetta řekl, že Terezín a jemu podobná místa mají nezastupitelnou roli v tom, že připomínají válečné hrůzy a následnou prohru nacistů. Zdůraznil ale, že taková místa potřebují rozvoj. „Já a pan premiér nemůžeme slíbit, že vyřešíme všechny problémy a splníme všechny sny, ale já mohu slíbit, že se pokusím udělat vše, co je v mých silách, abych zajistil, že Terezín bude mít budoucnost," řekl Schulz. Podle Sobotky má Terezín podporu vlády. „Terezín má naši podporu a chceme rozvoji Terezína věnovat pozornost," řekl Sobotka.


Starostka Terezína Růžena Čechová (nez.) ČTK řekla, že premiér slíbil podporu v získávání dotací. „Máme slíbeno, že bychom mohli dosáhnout na peníze, které ještě nebyly vyčerpány z evropských fondů. Projekt na opravy jednoho objektu budeme posílat hned v pondělí," řekla ČTK Čechová. Opravy by podle ní stály asi šest milionů korun a dotace by byla 100 procent.

„Pan premiér nám slíbil, že vláda pomůže i s předfinancováním. Peníze by nám půjčila a my bychom je vrátili při realizaci projektu," dodala.

Terezín usiluje o zápis na seznam UNESCO

V roce 2010 získal Terezín zatím největší dotaci, 500 milionů korun, většinu z Integrovaného operačního programu. Už se díky němu rekonstruoval objekt Kavalír 2, kde bude dělostřelecké muzeum. V opraveném objektu Retranchement 5 vznikne informační středisko a expozice o vývoji pevnostního stavebnictví. Rekonstruovat se budou i dělostřelecká kasárna. Na konci loňského roku byly dokončeny úpravy historické jízdárny.
Pevnost Terezín byla založena roku 1780 Josefem II. na obranu proti Prusům. Je vrcholem pevnostního stavitelství bastionového typu. Za druhé světové války Terezín zneužili nacisté, kteří v něm zřídili židovské ghetto a koncentrační tábor. Do 90. let mnoho objektů využívala armáda, od jejího odchodu vesměs chátraly. Pevnost Terezín je na seznamu českých památek, které mají být v budoucnu nominovány na zápis na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO.

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…