Těšil se, že nastoupí na Mirku Němcovou. Nebylo nic. Tak to vyklopil na sítích

10.03.2023 13:20 | Ze sítí

Europoslanec Ivan David (SPD) se na facebooku vyjádřil k osobě nového prezidenta. Původně měl mluvit na CNN Prima NEWS, rozhovor byl zrušen. Těšil se v něm na setkání s Miroslavou Němcovou, mohl to být zážitek, napsal. Pětikoaliční kandidát by ve volbách neměl šanci, vybrali proto vojáka. Vládní stanoviska budou prosazována „hodným policajtem“ Petrem Pavlem.

Těšil se, že nastoupí na Mirku Němcovou. Nebylo nic. Tak to vyklopil na sítích
Foto: Repro ČT24
Popisek: Senátorka Miroslava Němcová v Událostech, komentářích

MUDr. Ivan David, poslanec Evropského parlamentu za hnutí SPD na facebooku napsal o novém prezidentovi to, co chtěl původně říct ve zrušeném rozhovoru pro CNN Prima NEWS. „Ne že bych se nějak třásl na veřejná vystoupení, ale trochu mě to mrzí, neboť jsem měl být konfrontován se senátorkou Miroslavou Němcovou. To mohl být zajímavý zážitek s ohledem na její žlučovitost a fanatickou nenávist,“ vyjádřil nejprve své zklamání z toho, že se mu nepoštěstilo se senátorkou sejít. Plánoval na Primě zmínit, že i ona mohla být podle poslance Evropského parlamentu kandidátkou na prezidentku.

Pětikoalice už od začátku voleb měla své dva „občanské“ kandidáty – Petra Pavla a Danuši Nerudovou. Že vyhrál jeden z nich Davida neudivuje, vzhledem k tomu, že protikandidátem byl Andrej Babiš. Chápe i, z jakých důvodů koalice neměla kandidáta ze svých kruhů. „Pětikoalice za rekordně krátké působení dosáhla mimořádné nepopularity a dál pracuje na jejím prohloubení asociálními a protidemokratickými kroky,“ napsal a myslí si, že kvůli tomu i oni sami věděli, že jejich kandidát by neměl šanci. Poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský, pro CNN Prima NEWS uvedl, že koalice výběr vlastního kandidáta zvažovala. Rozhodovalo se prý mezi Milošem Vystrčilem, Petrem Fialou či Miroslavou Němcovou.

Kampaň Nerudové i Pavla stála pětikoalici množství peněz. „K nim je třeba připočítat náklady na propagaci ještě před oficiální kampaní. A ovšem nezjevná ‚nefinanční plnění‘ formou pozitivních článků, rozhovorů, pořadů a videí, z nichž některá byla asi opravdu z čisté lásky a naivního optimismu,“ píše David.

Rozhodujícím faktorem pro Pavlovu výhru se podle Davida stala jeho sebekázeň. Nerudová se potopila pouštěním se do témat, kterým nerozuměla. Nový prezident Petr Pavel tak dnes stojí před dvěma možnostmi. Buď se projeví jako pravý zastánce politiky pětikoalice, nebo půjde svou vlastní cestou nezávislé politiky. David v závorce uvádí, že druhou možnost vnímá jako čistě teoretickou. Koalice si Petra Pavla totiž jistě proklepla. Dopomoci jim k rozhodnutí, že právě jeho jakožto kandidáta podpoří, mohla tedy i skutečnost, že má za sebou dlouhou kariéru v armádě. „Vybrán jako voják zvyklý plnit rozkazy. Loajální k tomu, kdo je právě vydává,“ prohlašuje David. Pětikoalice tak jistě počítá, že se jim investice do jeho kampaně zhodnotí. David tím tak vyjadřuje nesouhlas s politickým analytikem a novinářem Erikem Bestem, který pro ParlamentníListy.cz zmínil, že by Pavel nemusel pouze sloužit koalici, ale mohl by i sám přijímat důležitá rozhodnutí a získat si tak mezi občany České republiky autoritu.

Způsob, jakým bude Pavel koaliční stanoviska prosazovat, bude podle slov Davida ve stylu „hodného a zlého policajta“. „Milovaný prezident pak bude podporovat nenáviděnou vládu,“ uzavírá komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čvančarová, Plekanec, Holubová: Mrkněte na fotky z inauguračního mejdanu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 10.03.2023 14:19:49
To je titulek na Seznamu. Zde se můžou lidé podívat, kdo všechno hrál v té komedii a kdo všechno byl tedy za odměnu pozván na Hrad a kdo se bude radovat z nových rolí, které budou za peníze daňového poplatníka vznikat. Nomenklaturní kádři hodují s rodinami a přáteli na Hradě a pod Hradem si lidé rozdávají potravinovou pomoc. Chtěli jste to, tak to tak máte.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

8:41 Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

„Principy. Spolupráce. Síla.“ To vytkl šéf evropské diplomacie Josep Borrell jako to hlavní, co musí…