Tiché víno znovu na stole. Výborný sestaví komisi, ta se vyjádří do konce roku

31.08.2023 18:57 | Monitoring

Zdaní se tiché víno, nebo nikoliv? Toť otázka, o niž se vedou debaty v rámci konsolidačního balíčku. Lidovci v současné době zdanění připouštějí, i když byli v minulosti proti.

Tiché víno znovu na stole. Výborný sestaví komisi, ta se vyjádří do konce roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bedna za bednou

Zdanění tichého vína by do státní kasy ročně přineslo miliardy korun. Přesto se vládní koalice na popud lidovců dohodla při debatě nad konsolidačním balíčkem, že sazba spotřební daně zůstane nulová. Zvažované změny, nad nimiž zasedla komise, by podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) neměly být součástí balíčku. 

Komise k tichému vínu by své stanovisko měla dát do konce roku

Výborný zároveň zmínil, že jeho podmínkou je to, aby se dokázala odbourat případná administrativní byrokratická zátěž pro vinaře, zvláště pro ty malé. Součástí pracovní skupiny nad návrhem mají být i vinařské organizace. 

Důležitý je pak pro něj také přístup celní správy a skutečnost, jak bude v praxi přistupovat k administrativě spojené s daní.

„I ten nejmenší minipivovar musí mít takový daňový sklad. Je to ale zpravidla jen uzamykatelná místnost nebo prostor v pivovaru, většinou ležácký sklep. Není to nic, co by musel mít pivovar navíc. I u každého vinařství je vždy takovýto obdobný prostor,“ řekl k tomu ve středu Právu Tomáš Maier z České zemědělské univerzity v Praze.

 

 

Hovořil také o tom, že vinaři jsou u nás neskutečně zvýhodňováni, jako by snad alkohol ve víně byl méně škodlivým alkoholem než v pivě. 

Daňová výjimka pro vína vadí mimo jiné také hlavnímu poradci České bankovní asociace Miroslavu Zámečníkovi, proti nulové sazbě se ozývá také ekonomický poradce prezidenta Pavla David Marek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …