Ticho od Arabů. Velká změna. Borek z hořícího Izraele ohromil diváky ČT

13.05.2021 10:25

Na Izrael v noci opět pršely rakety. Zpravodaj ČT David Borek rozebíral hlavně to, co se dělo na zemi, tedy nepokoje, které měli na svědomí jak Arabové, tak Židé. A dodal, že zatímco od židovských předáků přišlo jasné odsouzení těch, kdo chtěli lynčovat Araby, u arabských bylo ticho, které izraelský prezident nazval „hanebným mlčením“. „Je to něco hlubšího a patologického v části arabské komunity, jistá neschopnost části arabské komunity to odsoudit,“ informoval na ČT zpravodaj.

Ticho od Arabů. Velká změna. Borek z hořícího Izraele ohromil diváky ČT
Foto: Repro ČT24
Popisek: Zpravodaj ČT David Borek informuje o situaci v Izraeli

Noc v aglomeraci Tel Avivu byla dle zpravodaje Davida Borka opět neklidná, okolo jedné hodiny ranní obyvatelé znovu uslyšeli sirény, které avizují raketový útok. Raket ovšem bylo méně než minule, ale zacíleny byly povětšinou na střední část Tel Avivu a další východní a jihovýchodní části města. Kvůli raketovému útoku také byla odkloněna část letecké dopravy z letiště Ben Guriona.

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

Borek noc popsal jako jednu z nejhorších v Izraeli, ovšem nikoliv kvůli raketám, ale kvůli houstnoucí atmosféře, která hned v několika případech vyústila v nepokoje. „Protože Gaza a konflikt s Gazou je brán jako konflikt s vnějším nepřítelem, tak toto byl konflikt, který probíhal uvnitř Izraele, v mezinárodně uznaných hranicích, uvnitř izraelských měst, uvnitř komunit, které pospolu žijí, ve městech, kde vedle sebe žijí Arabové a Židé. To je velice zlověstná, nebezpečná, nepříjemná věc,“ hodnotil.

„Ve městě Lod, kde jsme natáčeli včera, tak byl včera vyhlášen zákaz vycházení. Jsou tam masivní policejní posily, ale přesto tam bylo opět, nevím jestli rabování, ale byly tam násilné demonstrace arabských zejména mladíků proti policii. Dále docházelo k těžkým násilnostem ve městě Akko, to je severně od Haify. Město, kde opět vedle sebe žijí Arabové, převážně ve Starém městě v Akku, a Židé, převážně v předměstích. Tam docházelo k vypalování židovských podniků, byly tam i pokusy o lynč.

Tomáš Guttmann z Izraele k aktuální situaci: ZDE vystoupil na ParlamentníchListech.cz

Zároveň opět židovští extrémisté, skupina extrémistů v Bat Yamu, jižně od Tel Avivu, včera večer zaútočila na arabského řidiče auta. A opět se ho pokoušela lynčovat. A ve městě Tiberias, u Galilejského jezera na severu Izraele, se židovská skupina násilníků snažila lynčovat Araby. Je to velice zlověstné, nepříjemné, nejenom pro Izraelce, ale i pro Izrael, dovnitř i navenek,“ popsal události z noci ze středy na čtvrtek.

Anketa

Na čí straně stojíte v izraelsko-palestinském konfliktu?

hlasovalo: 15968 lidí
Dle Borka jsou dělící linie možná mnohem hlubší než se čekalo. „Že se to netýká jen nějakých muslimských radikálů na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Že se to netýká jen muslimských radikálů, kteří vládnou v Gaze. Ale že ta štěpící linie jde přímo do hlubin izraelské společnosti. Mezi občany arabské národnosti, kteří jsou jinak občany Izraele, požívají všech výhod státu Izrael a jsou alespoň de jure integrováni do státu Izrael.“

Zpravodaj také poznamenal, že co se týče židovských extrémistů, byli univerzálně odsouzeni všemi politickými stranami. Ovšem pokud jde o odsouzení lynčování Židů Araby, jeden arabský poslanec pronesl, že je zarmucující, jaké ticho se ozývá od arabských politiků a hodnostářů a jiných lidí, kteří mají na svou komunitu vliv. „Prezident Rivlin to nazval hanebným mlčením některých arabských kruhů,“ informoval Borek a dodal, že sdružení arabských samospráv minulý týden při bojích na Chrámové hoře vydávalo květnatá, ale na pravdě se nezakládající tvrzení, že Židé chtějí zničit mešity na Chrámové hoře.

„Je to něco hlubšího a patologického v části arabské komunity, jistá neschopnost části arabské komunity to odsoudit,“ mínil.

A na závěr uvedl, že v Izraeli se už uvažuje o pozemní operaci, což je krok dále než dosavadní letecké bombardování. „Buďto částečná nebo plnohodnotná invaze do Pásma Gazy, se všemi vojenskými, ale i politickými důsledky. To bude zajímavé a budeme sledovat, jestli se ten stávající konflikt změní ve válku se vším všudy,“ rozloučil se David Borek z Tel Avivu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…