Tisíc lidí proti Orbánovi. Rostoucí ceny energií je vyhnaly do ulic

17.07.2022 11:30

V sobotu v maďarské Budapešti proběhla demonstrace proti vládě Viktora Orbána. Podle odhadu agentury Reuters se jí zúčastnil asi jeden tisíc lidí. Lidé se bojí růstu cen energií, ale nejen toho...

Tisíc lidí proti Orbánovi. Rostoucí ceny energií je vyhnaly do ulic
Foto: Repro Youtube
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Na počátku dubna proběhly v Maďarsku volby, které jasně vyhrál dlouholetý premiér Viktor Orbán; v parlamentu čítajícím 199 členů si udržel ústavní většinu, když jeho strana Fidesz v koalici s Křesťanskodemokratickou lidovou stranou obsadila 135 křesel.

Ale v Maďarsku se stále najde řada voličů, kteří už mají Orbána, jenž sedí v pozici premiéra od roku 2010, plné zuby. A své názory dávají najevo např. v ulicích. V sobotu se v maďarském hlavním městě Budapešti sešel jeden tisíc takových protestujících. O demonstraci informuje agentura Reuters.

Demonstrací v hlavním městě vyvrcholila série menších demonstrací, které se tento týden konaly i v menších maďarských městech. Lidé dávali najevo, že se jim ani trochu nelíbí, že Orbánova vláda razantně zvýšila daňové břemeno malým a středním firmám.

„Nacionalista Orbán čelí zatím nejtěžší výzvě od svého nástupu k moci v roce 2010;  inflace dosáhla nejvyšší úrovně za posledních dvacet let, forint se ocitl na rekordně nízké úrovni a čerpání z fondů EU se ocitlo v nejistotě kvůli sporu o demokratické standardy,“ napsala agentura Reuters.

Orbánova vláda naplánovala také změny v programu na zastropování cen elektřiny, což je další důvod, proč lidé vyšli do ulic.

„Mám známého, který topí pouze elektřinou. Jeho měsíční účet za elektřinu byl dosud 30.000 forintů (75 dolarů), což není mnoho, ale od nynějška bude platit 153.000 forintů," řekl na shromáždění sedmdesátiletý důchodce Miklos Nyiri.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…