Tisk odhaluje vysoké náhrady senátorů. Jen Valenta a Hlavatý si neberou skoro nic

08.04.2016 10:01

Na senátorské náhrady se zaměřila dnešní MF Dnes. Všímá si například senátora Jiřího Oberfalzera, který bydlí v Králově Dvoře nedaleko Prahy. I přesto si platí na útraty Senátu služební byt v hlavním městě. Loni vyčerpal 168 tisíc korun.

Tisk odhaluje vysoké náhrady senátorů. Jen Valenta a Hlavatý si neberou skoro nic
Foto: senat.cz
Popisek: Jiří Oberfalzer

„Ani nevyčerpám, kolik bych mohl,“ hájí se Oberfalzer s tím, že byt je výhodný, když například musí na společenské akce. I když má byt, čerpá navíc senátor 273 tisíc korun ročně na dojíždění.

Paradoxní je, že na 273 tisíc korun náhrady na dojíždění má nárok každý senátor s bydlištěm do 50 kilometrů, takže i Václav Hampl z obvodu Praha 1, kde Senát sídlí. Proč mají pražští senátoři tak vysoké paušály, neví de facto ani mluvčí Senátu. „Nejspíš se to týká i cest na letiště a dalších,“ uvádí mluvčí horní komory Eva Davidová.

Neuvěřitelné je, že v době neomezeného mobilního telefonu se najdou i tací senátoři, kteří provolají celý limit 70 tisíc korun za rok. Například Tomáš Grulich či Jan Látka. Mluvčí Senátu Davidová to omlouvá zahraničními cestami. 

Vedle těch, kteří senátorských náhrad využívají naplno, jsou pak ti, kteří si žádné peníze skoro neberou. Jde například o senátora Ivo Valentu či Jiřího Hlavatého.

Poslanecké náhrady MF Dnes nezískala. „Žádné tabulky zatím zpracované nemáme, protože všichni vaši kolegové už celkem vzali na vědomí, že čerpání náhrad se v podstatě rovná nároku, který je dán ze zákona,“ uvedl pro MF Dnes Roman Žamboch z tiskového odboru Sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…