Tluchořův advokát se pustil do policie: Předvádějí brutální postup, přitom nic nemají

15.06.2013 8:49

Takzvaní rebelové z ODS měli slíbené za odchod ze sněmovny zajímavé posty ve firmách. Policie to považuje za úplatek. MF Dnes však oslovila několik právníků, kteří mají vesměs jiný názor. Podle nich neplatí, že co je neetické, je trestné.

Tluchořův advokát se pustil do policie: Předvádějí brutální postup, přitom nic nemají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci Šnajdr s Fuksou oznámili složení poslaneckého mandátu

Otázkou tedy teď je, jak vykládat dosazení do funkcí v managementu či orgánech firem výměnou za to, že bývalí poslanci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa složili loni v listopadu mandáty a nechali projít vládní daňový balíček. MF Dnes píše, že podle premiéra Petra Nečase jde o „standardní součást politiky“. Na tom, že se nejedná o trestný čin, se shodují i právníci.

Ivan Fuksa za odchod ze sněmovny získal místo ředitele a pak i místopředsedy představenstva Českého Aeroholdingu. Marek Šnajdr je od prosince 2012 předsedou dozorčí rady Čepra. MF Dnes připomíná, že složitější je to u Petra Tluchoře, protože se sice spekulovalo, že nastoupí do dozorčí rady Českých drah či polostátního ČEZu, ale to se nestalo.

MF Dnes vybírá z obvinění, kde se prý píše, že úplatek, o němž se jednalo, nakonec nedostal, protože se ho obával přijmout. Podle policie však Tluchoř místo, které mu bylo nabízeno v Českých drahách přenechal svému příteli Liborovi Antošovi. Tluchoř se nyní živí jako konzultant.

Právník Tluchoře Marek Nespala však, podle MF Dnes, obvinění interpretuje tak, že se jeho klient pouze za Antoše přimlouval.

Nabídka funkcí je něco, co patří k politice

Tluchořův advokát Marek Nespala dokonce v MF Dnes mluví o brutálním postupu policie a nesmyslnosti obvinění. Podle něj Petr Tluchoř vinu zcela odmítá. Advokát se domnívá, že pokud by „brutalita postupu policie“ měla pokračovat, musí se otevřít i rozměr práva ústavního. „Zaprvé jde o úkon na půdě Poslanecké sněmovny, kde platí imunita. A teď je to ještě jednodušší, protože se jedná o nakládání s poslaneckým mandátem. Lze ho vykonávat, nevykonávat nebo složit. Takže pokud trestnost činu souvisí s přijetím čehokoli, tak je vyloučeno trestní stíhání. Protože je tu i hmotná imunita,“ dodává Nespala.

Pro MF Dnes se vyjádřil i ústavní právník Marek Antoš. „Nabídka funkcí je něco, co patří k politice všude na světě, bude zajímavé, jak soud rozhodne, do jaké míry je tohle součástí běžného politického vyjednávání,“ míní Antoš. Podobný názor vyslovil pro MF Dnes i právník Jan Kysela. Ten mj. uvedl: “Ne každý čin, který v nás vytváří potřebu si odplivnout, má vyústit v to, že dotyčného zavřou,“ řekl.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…