To ani za covidu nebylo. Válek oslovil občany a zvrtlo se to

19.12.2022 12:50 | Ze sítí

Českou republiku trápí nedostatek léků. Dodávka sirupu Nurofen by měla dorazit už zítra. Chybí ovšem i antibiotika. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 už avizoval novelu zákona, která by měla tento problém řešit dlouhodobě. Ovšem kdykoliv na sociálních sítích promluví, ozývá se stále to samé: „Kde jsou léky? Už je máte sehnané?“ A také nadávky.

To ani za covidu nebylo. Válek oslovil občany a zvrtlo se to
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Ministr Válek v Partii

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Na sklonku roku čelí Česká republika nedostatku léků, sháňka je především po sirupu Nurofen proti horečce a dalším příznakům. Dle zpráv iDnesu se tento lék snaží rodiče sehnat na sociálních sítích nebo v cizině. Dodávka léku pro lékárny by měla dorazit zítra. „Čtyři hlavní distributoři by měli dostat sirup v úterý 20. prosince,“ uvedla včera Marie Zmrhalová, manažerka výrobní firmy Reckitt Benckiser. Chybí ovšem i antibiotika.

Po sociálních sítích se šíří, že důvodem nedostatku je odeslání léků na Ukrajinu. Ministerstvo zdravotnictví i SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv) to popírají, nedostatek prý nemá s válkou na Ukrajině nic společného. Pomoc Ukrajině skutečně šla, již v březnu, následně i v květnu a červenci. „Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s vojenským konfliktem na Ukrajině vyslalo ve spolupráci s darujícími společnostmi již deset kamionů léčivých přípravků do centrálního skladu humanitární pomoci v Polsku,“ potvrdil mluvčí resortu Ondřej Jakob. „Žádný z darovaných léků nebyl určen pro český trh a v České republice nechybí. Nedostatek léčiv je problém celoevropský, nepotýká se s ním pouze Česká republika,“ tvrdí.

Na Ukrajinu měly směřovat léčivé přípravky pro využití v urgentní medicíně, vhodné na tlumení bolesti, k léčbě krevních sraženin, infekcí, zánětů, léčbu šokových stavů, srdečních onemocnění a dalších potřebných léků. Dle manažera zmíněné společnosti, která Nurofen vyrábí, za nedostatkem stojí nedostatečná výrobní kapacita a poptávka překonávající mnohonásobně předchozí roky.

Že se podařilo dodávku Nurofenu dojednat, avizoval již minulý týden ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. „Včera se podařilo dojednat dodávku 300 tis. balení, která začnou být k dispozici už před Vánoci. Na ministerstvu připravujeme i systémové řešení. Ve vnitřním připomínkovém řízení je novela zákona o léčivech, která nedostatek léčiv řeší dlouhodobě,“ uvedl.

V poslední době se ovšem ministr vyjadřoval často i k tématům mimo resort zdravotnictví. Například k válce na Ukrajině, k výročí úmrtí Václava Havla, narození Miroslava Kalouska či pozastavení účtů novinářů na Twitteru.

Ovšem pokaždé čelil stejným otázkám, narážkám i nadávkám. A to právě ohledně chybějících léků. Například zda budou léky pod stromeček. „Dítě má teď angínu. Není Penicilin. Rveme do něj nějaká genetická ATB. Jste debil. A lenoch,“ vzkazoval například jeden rodič. Po Nurofenu se ptali i další.

I u připomínky Václava Havla se našli tací, kteří téma léků Válkovi připomínali.

Zvláště u příspěvku ohledně Twitteru a potlačování svobody slova se lidé ozvali s připomínkami. „Dějí se hrozné věci. V jedné banánové republice, kde poledne plácají prknem o rybník a v 21. století nemají antibiotika, onehdy dokonce místní vláda požádala doménového správce, aby bloknul celé weby, které se jí nelíbily, a vesele to prošlo,“ zmínil expert na právo ve zdravotnictví Ondřej Dostál.

„Jsem rád, že už jste vyřešil nedostatek léků pro děti a máte tak spoustu volného času na šíření dezinformací,“ přisadil si herní vývojář a zakladatel SOSP Daniel Vávra.

A ani zde nechyběli ti, kdo Válkovi připomínali, že nedostatek léků je jedním, ale nikoliv jediným problémem českého zdravotnického systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co udělal premiér Babiš u léků na covid?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 19.12.2022 18:19:11
Objížděl a obvolával čerta, ďábla, aby pro české občany léky sehnal. Co dělá Fiala? Jezdí si potřásat rukou s politiky a provolává Slava Ukrajině.

|  6 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …