To bude rána pro Putina! Děti Rusů nepustíme na školy. Diplomatické řešení je tu

23.02.2022 12:00

Bývalý generální konzul v Moskvě a analytik Vladimír Votápek poslouchal pondělní takřka hodinový projev ruského prezidenta Putina a po jeho vyslechnutí dospěl k jasnému názoru. Putin žije ve zvláštním světě a je třeba ho z něj vytrhnout. Jak? Tlakem na jeho okolí.

To bude rána pro Putina! Děti Rusů nepustíme na školy. Diplomatické řešení je tu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Votápek

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
Ruský prezident v pondělí přednesl hodinový projev, v němž zdůvodnil nutnost ruského vpádu na ukrajinské území, přesněji řečeno do dvou povstaleckých oblastí - do doněckého a luhanského regionu. Zdůraznil, že Ukrajina je duchovní součástí ruského prostoru a státnost Ukrajiny je podle Putina umělým konstruktem vytvořeným na pokyn Vladimíra Ilijče Lenina. Dával najevo, že Ukrajina podle něho není samostatným státem, ale v podstatě jen americkým protektorátem, který spravují ukrajinští oligarchové prostřednictvím korupčních sítí.

Vladimír Votápek ve středeční MF Dnes napsal, že tento styl uvažování dává nahlédnout do mysli Vladimira Putina. A pohled to není nijak veselý.

„Na základě zjevných nepravd, postsovětských mýtů a polopravd se snažil dojít k jakoby logickým závěrům ospravedlňujícím neospravedlnitelné,“ poznamenal Votápek.

Na základě jeho tezí se z Votápkova pohledu nemůže cítit v bezpečí ani Ukrajina, ani jiné bývalé republiky Sovětského svazu. Ani ty středoevropské.

„A v bezpečí nejsou ani bývalé sovětské kolonie včetně České republiky a dalších zemí, které svého času tvořily tzv. tábor míru za socialismu. Pokud bychom měli přijmout Putinovu logiku a jeho argumenty, pak jen málo hranic v Evropě zůstane bezpečných, protože většina sousedů si ve svých vztazích s sebou nese historickou zátěž nejrůznějších konfliktů a křivd. Svět podle Putina by byl světem války a nepřetržitých krizí,“ doplnil Votápek.

Bývalý generální konzul zdůraznil, že Putin v roce 2022 jen zopakoval to, co už udělal v roce 2014 i dříve. Zopakoval tedy své zločinné chování vůči jinému státu. A teď je třeba to zarazit.

Votápek vidí cestu v tlaku na nejbohatší Rusy a jejich rodiny. Pokud tito lidé zjistí, že se kvůli politice Vladimira Putina nepodívají do Paříže, nebudou si moct nakoupit oblečení v Miláně a jejich děti se jen s obtížemi dostanou na studia do Švýcarska, nebo do Velké Británie, začnou na Putina tlačit, aby se ruská politika změnila.

„Ruská zlatá mládež nemusí studovat na Západě. Rodinní příslušníci nemusí nakupovat v Londýně a Paříži. Žádný ruský občan, jakkoli spojený s ruským státem, žádný ruský podnikatel obchodující s ruským státem nemusí dostat západní vízum – a to včetně rodinných příslušníků. Letecké, železniční, námořní nebo silniční spojení s Ruskem může být zastaveno nebo alespoň významně omezeno. Platební styk s ruskými bankami může být zablokován,“ navrhl Votápek s tím, že toto je možná poslední cesta, jak se vyhnout velké válce, kterou by Rusko mohlo rozpoutat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…