To budete koukat, kdo se to ozval proti povyku kvůli Alexandrovcům

15.10.2015 8:20

Turné ruského armádního sboru Alexandrovci po tuzemských městech rozdělila českou společnost na dva nesmiřitelné tábory. Debatu plnou emocí ve svém komentáři pro iDnes.cz zhodnotila kritička Mirka Spáčilová, aby nakonec konstatovala, že bychom neměli nikomu vyčítat, že si jde zajuchat s Alexandrovci. Jsou prý jen komerční estrádou s razítkem Hradu.

To budete koukat, kdo se to ozval proti povyku kvůli Alexandrovcům
Foto: Alexandrovci
Popisek: Alexandrovci

„Schyluje se k občanské válce: kvůli Kalince,“ shrnuje Spáčilová dění kolem české koncertní šňůry Alexandrovců s tím, že jedni tleskají ruskému armádnímu sboru vestoje, druzí zase podepisují petici, která s odkazem na ukrajinské události žádá prezidenta Miloše Zemana, aby zrušil svou záštitu nad akcí, jež prý na našem území oslavuje a propaguje vojenskou moc ruského okupačního režimu.

Podle Spáčilové ale mají Alexandrovci výbušnější zákulisí než úřední lejstro od hlavy státu – a nejen proto, jak uvádí petice, že nazpívali ódu na maskované ruské vojáky, kteří obsadili Krym. Kritička poukazuje na to, že Alexandrovci byli, jsou a budou symbolem totalitní éry.  

Zároveň však prý platí, že s historickou symbolikou se to nemá přehánět, jinak by v železářství dávno museli vyřadit srpy a kladiva. Navíc se prý pěvci častušek své ideji zpronevěřili, neboť načichli zrádným Západem, když mají v repertoáru i Skyfall ze stejnojmenného příběhu britského agenta Jamese Bonda, jenž přitom sovětským rozvědčíkům za studené války pěkně zatápěl.

Celý komentář ZDE

„Zkrátka s razítkem nebo bez, Alexandrovci jsou právě a pouze zájezdová estráda. Ryze komerční estráda, jakkoli z ní můžeme stále cítit rudou minulost. Estráda někomu z duše protivná, pro někoho nostalgická a pro vyznavače zvláštního humoru tak dokonale bizarní, až je krásná, nicméně estráda měřitelná výhradně apolitickými kategoriemi vkusu a nevkusu,“ konstatuje Spáčilová s tím, že vytýkat lidem, že si přišli zajuchat s Alexandrovci, je stejné jako brát jim kvůli Putinovi Mrazíka v televizi a ruské vejce v bufetu.

Sama Spáčilová dle svých slov nepotřebuje k životu ani jednu ze tří výše uvedených položek. Ale dokud se ruské armádní stejnokroje pohybují jenom na jevišti beze zbraní, není snad prý potřeba vyhlašovat mobilizaci. Úplně stačí si nekoupit vstupenku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…