To budou koukat: Zelenskyj najednou vstřícný. A podivná věc

28.03.2022 7:21 | Ze sítí

Ukrajinský prezident v rozhovoru pro ruská média připustil, že Ukrajina je ochotná jednat o neutralitě i o tom, že nebude mít jaderné ambice. Neutralitu by ovšem musela garantovat třetí strana a musela by být odhlasována v referendu. Nebude ale jednat o demilitarizaci. Uvedl, že by rád dosáhl kompromisu ohledně Donbasu. A bývalý slovenský ministr školství si všímá, že o neutralitě Ukrajiny se na Západě nemluví, ani nepřímo. „Prostě je jim dáváno najevo, že se musí hlásit ke spolupráci s NATO,“ míní Juraj Draxler.

To budou koukat: Zelenskyj najednou vstřícný. A podivná věc
Foto: Screen: Facebook
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil přes telemost.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34541 lidí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poskytl 90minutový rozhovor ruským novinářům. V něm připustil, že Ukrajina je připravena v rámci jednání o míru jednat i o neutrálním statutu země, ale dodal, že by takováto smlouva musela být garantována třetími zeměmi a musela by projít referendem.

„Bezpečnostní záruky a neutralita, status bezjaderného státu. Jsme na to připraveni. To je nejdůležitější,“ uvedl Zelenskyj dle Reuters, ovšem vyloučil, že by Ukrajina jednala o dalších ruských požadavcích jako o demilitarizaci státu a dodal, že mírová dohoda není možná bez příměří a stažení vojsk. Také vyloučil, že by se snažili znovu dobýt všechna Rusy ovládaná území silou, protože to by prý vedlo ke třetí světové válce. A uvedl, že by rád dosáhl kompromisu ohledně Donbasu.

Dle Zelenského Rusko zničilo Ukrajinu hůř než Čečensko. Soustředil se zejména na rozbombardovaný Mariupol, který označil za humanitární katastrofu, protože dovnitř se nedostanou dodávky jídla, vody ani léků. A na obvinění, že Ukrajina omezila práva rusky mluvícího obyvatelstva reagoval, že ruská invaze smetla rusky mluvící města z povrchu země. Že by Ukrajina měla jaderné nebo chemické zbraně označil za vtip.

Toto interview bylo v Rusku cenzurováno, ruské orgány několik hodin po rozhovoru ruským médiím zaslaly zprávu, že nesmí být publikován a varovaly dotyčné reportéry, že je budou vyšetřovat. Ruská média se tímto nařízením zatím řídí, ta, která už ovšem v Rusku nepůsobí, rozhovor zveřejnila na YouTubu.

K tomuto rozhovoru už měl pár poznámek bývalý slovenský ministr školství, Juraj Draxler. „Ironií je, že když ukrajinský prezident už asi týden nabízí neutralitu, nepodpořil ho v tom žádný západní lídr. Neříkám, že by to měl udělat přímo, ale nezaznělo nic ve smyslu ‚vždyť je to na Ukrajincích, ať mají to, co si vyberou‘, například v referendu. Prostě je jim dáváno najevo, že se musí hlásit ke spolupráci s NATO,“ míní Draxler.

Tragické je pak dle něho i to, že všechno, co teď nabízí, se dalo dohodnout před vojenským konfliktem. „Ten přitom ničí nejen Ukrajinu, ale i Rusko, což též není z hlediska Ukrajiny výhodné. Je to bod, o kterém se málo hovoří, ale pro Ukrajinu je Rusko stále v zásadě nejperspektivnější trh (spolu s trhem EU). Navíc, nestabilita v Rusku, ke které mohou vést sankce, vytváří různé druhy nebezpečí i pro Ukrajinu,“ říká bývalý ministr.

Konstatuje, že to nejhorší, co se může státu přihodit, je stát se bojištěm pro tzv. zástupný konflikt, jako se to stalo v Sýrii. Ukrajina se prý do této role nechala vmanévrovat. „Jak těžké je z toho vybřednout se teď v Kyjevě bolestivě přesvědčují,“ uzavřel Draxler.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…