To bychom si nedovolili, ohrožovat republiku. S těmi zbraněmi se už nepočítá. Ale Ukrajincům pomáhají

02.09.2022 11:40 | Ze sítí

Vyzbrojováním Ukrajiny, která čelí ruské agresi, posiluje Česko svou bezpečnost, shodují se brigádní generál Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Zároveň popírají, že by se tím snižovala schopnost naší země se bránit. Podle ministryně Česko dodává ukrajinské armádě nepotřebný materiál, s nímž už se nepočítá.

To bychom si nedovolili, ohrožovat republiku. S těmi zbraněmi se už nepočítá. Ale Ukrajincům pomáhají
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí
Dodávky zbraní, především těžké vojenské techniky, pro Ukrajinu je horké politické téma. Ve veřejném prostoru často zaznívají spekulace, zda je česká armáda na úkor takové pomoci ještě vůbec schopna v případě potřeby ubránit celé naše území, pokud by musela hypoteticky čelit útoku jiné země.

Generál Karel Řehka přišel s prohlášením, které má české politické zástupce i občany uklidnit. Připomněl, že pomocí Ukrajině si zajišťujeme vlastní bezpečnost: „Vojenskou pomocí Ukrajině posilujeme naši bezpečnost. Pomáháme zastavit agresora,“ uvádí.

Že má vojenská pomoc smysl, se na vlastní oči přesvědčil ve válečné zóně na Ukrajině: „O účinnosti naší pomoci jsem se osobně přesvědčil při své cestě na Ukrajinu,“ doplnil.

Obranyschopnost České republiky tím podle Řehky neutrpí. „Naše schopnost bránit zemi se tím nijak nesnižuje. To bych nikdy nedopustil!“ zdůraznil.

Jeho slova potvrdila následně ministryně Černochová následujícími slovy: „Ani pan generál, ani já nikdy neohrozíme schopnost bránit Českou republiku. Nikdy!“ ujišťuje ministryně české občany.

Ukrajině podle Černochové pomáháme vojenským materiálem, který je pro naši zemi již nepotřebným a v obranných plánech se s ním nepočítá.

Bývalý ministr obrany Lubomír Metnar, který je nynějším předsedou sněmovního výboru pro obranu, opakovaně žádal ministryni Černochovou, aby předložila alespoň poslancům z vybraných výborů seznam vojenského materiálu darovaného Ukrajině od začátku války.

Černochová však dlouho nechtěla podrobnosti sdělovat, odůvodňovala to tím, že nechce ohrozit bezpečnost naší země a usnadnit tak ruským zpravodajským službám práci. Slíbila následně, že informace poskytne sněmovnímu výboru pro obranu a senátnímu výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, až ji k tomu zmocní vláda.

V průběhu války na Ukrajině na veřejnost postupně vyplouvají informace o zbraních, které Česko dodalo Ukrajině od začátku ruské invaze. Objevily se fotografie tanků, bojových vozidel pěchoty naložených na vagonech a určených k transportu na Ukrajinu. Americký ministr obrany Lloyd Austin se také nechal v uplynulých týdnech slyšet, že Česko věnovalo ukrajinské armádě nejen tanky a raketové systémy, ale i legendární bojové vrtulníky Mi-24.

Podle posledního vyjádření ministryně obrany poskytla česká vláda do konce května Ukrajině vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun, další dodávky za minimálně 600 až 700 milionů korun měly od té doby následovat. Za více než 1 miliardu korun vybraných ve veřejné sbírce nakoupila u českých zbrojařů materiál a techniku i ukrajinská ambasáda. Česká vláda jí pak pomáhala s transportem na Ukrajinu.

Seznam zbraní ministryně zveřejňovat odmítla s odkazem na to, že je to věcí ukrajinského velvyslanectví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…